– Sectorul isi poate accentua din 2007 cresterea din ultimii ani sau poate repeta situatia din unele tari estice, unde, dupa aderare, s-a prabusit
– Conform unui studiu PwC, Romania este singura tara unde investitiileimobiliare isi vor creste valoarea cu pana la 414% in urmatorii zece ani
– In tari precum Cehia, Ungaria sau Slovacia, dupa 2004, preturile locuintelor au cazut cu 20-40%. Sectorul industrial si de birouri, insa, a ramas la cote ridicate sau chiar a crescut
Pe fondul apropiatei aderari la Uniunea Europeana, piata imobiliara din Romania, aflata in plina ascensiune, se confrunta cu o intrebare de importanta majora: va avea sau nu aceeasi soarta ca a colegelor de tranzitie recent integrate?
Opiniile sunt impartite. Conform studiului PricewaterHouseCoopers, Romania este singura tara unde investitiile imobiliare isi vor creste valoarea cu pana la 414% in urmatorii 10 ani. Studiul apreciaza ca pretul imobiliarelor va creste odata cu patrunderea pe piata a companiilor staine in numar tot mai mare. Se va mentine trendul ascendent, dar nu se va mai inregistra o explozie a preturilor.
O alta ipoteza in materia pietei imobiliare postintegrare nu este incurajatoare, daca se evoca situatii asemanatoare aparute in Cehia, Ungaria si Slovacia, aderate la UE in 2004.
Acolo, pe anumite segmente, cu precadere pe sectorul locuintelor, preturile au scazut vizibil, cu 20 pana la 40%. In schimb, birourile si terenurile au ramas la cote ridicate si chiar au crescut uneori acolo unde investitia si dezvoltarea au fost posibile.
Insa Romania fiind si in aceasta materie cu totul originala, nu este exclus ca si de aceasta data sa nu confirme estimarile, apreciaza Artur Silvestri, profesor la Universitatea Francofona din Bruxelles, in cel mai recent studiu S.G.A. privind piata imobiliara din 2006.
Preturi, sub nivelul regiunii
Jucatorii de pe piata imobiliara apreciaza ca preturile din Romania sunt inca sub nivelul regiunii si ca acestea vor mai creste. Spaima unei expozii a preturilor dupa aderare s-a transpus intr-o tendinta de aliniere la cele din UE, cu toate ca veniturile romanilor sunt de cateva ori mai mici.
Trendul ascendent, apreciaza analistii, va afecta toate segmentele, pentru ca cererea este superioara ofertei. Desi Romania are o piata imobiliara imatura, implicit inca riscanta, viitoarea integrare a permis atragerea unui val impresionant de investitori. In aceste conditii, potentialii investitori sunt atrasi de ideea ca dupa 1 ianuarie 2007 economia romaneasca va cunoaste o puternica dezvoltare, ducand la o adevarata explozie in real estate, implicit la castiguri substantiale.
“Cei care cumpara proprietati imobiliare inainte ca tara sa adere la UE au numai de castigat deoarece, din 2007, sunt asteptate grupuri masive de investitori”, se arata in studiul PricewaterHouseCoopers, citat de canalul londonez de televiziune Channel 4.
Apartamentele se vor ieftini in urmatorii ani
“Sindromul de integrare inainte de integrare” va continua sa organizeze, in mod gresit, piata imobiliara care va deceptiona castigurile speculative, se subliniaza in studiul S.G.A. Piata atipica din Romania, ce a produs un soc inainte de integrare, nu va reusi sa-si mentina evolutia, apreciaza analistii S.G.A., care evidentiaza folosirea improprie a termenilor de piata imobiliara. Previziunile pentru crearea unei adevarate piete sunt optimiste. Odata cu stabilizarea mediului nedeslusit in care se scalda imobiliarul local, in cativa ani se va putea vorbi despre o adevarata piata imobiliara.
Indiferent daca urmatorii ani vor aduce un boom in domeniul rezidential sau daca experienta tarilor vecine se va repeta in Romania, analistii par sa fi cazut de acord asupra unui lucru: preturile apartamentelor, vizibil in crestere, vor intra pe o panta ascendenta.
Pietele vecine, victimele euforiei integrarii
Nimic spectaculos nu a inregistrat piata imobiliara din tarile recent integrate, poate doar o surpriza neplacuta: scaderea preturilor odata iesite de sub o presiune imaginara.
In ultimele sase luni, preturile apartamentelor de trei camere pe piata locala au crescut cu pana la 22% in zona Unirii si cartierul Berceni, trendul pastrandu-se si in alte zone ale Capitalei, se arata intr-un studiu recent al companiei de analiza imobiliara Run Data Solutions.
Intr-un context relativ asemanator, Praga a inregistrat in anul premergator integrarii un boom al preturilor. Acestea au crescut cu aproximativ 50%. Ca si in Bucuresti, scumpirile erau deja o obisnuinta. Astazi, apartamentele comuniste sunt aproape imposibil de vandut, desi costul lor este vizibil mai mic fata de imobilele noi. Cartierele rezidentiale ofera apartamente cu preturi cuprinse intre 3.100 si 4.500 euro/ mp, in timp ce pretul maxim cerut pentru un metru patrat in apartamentele vechi este de 1.900 de euro.
Daca in 2001 in cartierele rau famate ale Bratislavei un apartament vechi cu doua camere se vindea cu 1 mil. coroane, trei ani mai tarziu, pretul se dublase. Integrarea si iluzia cresterii preturilor a afectat pana si aceste locatii, unde au intrat pe o panta ascendenta, aproape la fel de pregnanta ca si cresterea dinainte. Dupa aderare insa, valoarea unui apartament a scazut cu pana la 40%.
Ungaria, aflata in top 10 al studiului PricewaterHouseCoopers, a cunoscut o piata asemanatoare Romaniei, cu ridicari exagerate si in timp record ale preturilor apartamentelor pe parcursul unui an.
Inainte de aderare, metrul patrat construit in Budapesta reusea sa depaseasca 3.200 de euro, in timp ce la doi ani dupa alaturarea la UE, acesta se situeaza intre 1.000 si 1.700 de euro. Mizand pe acelasi mit al cresterii semnificative a preturilor, investitorii din Ungaria au fost mai mult speculatori. Cu scopul de a realiza profituri mari in timp scurt, acestia au facut achizitii ce nu si-au atins obiectivul scontat.
Piata din Ungaria a reusit, mai degraba, sa se echilibreze. Locuintele au cedat locul birourilor si spatiilor comerciale, care au devenit cele mai populare sectoare.
Autor: Diana Drinceanu