Incepand cu 2007, Romania va avea un nou Cod al Constructiilor. Pentru elaborarea acestui a fost nevoie de o Ordonanta de Urgenta care urmeaza sa fie supusa Executivului in aceasta luna, iar in perioada ianuarie-martie 2007 va intra in vigoare, publica Rompres. Prin noul Cod al Constructiilor se doreste alinierea cu normele europene in ceea ce priveste domeniul constructiilor.

Potrivit actului normativ, incepand cu 1 ianuarie 2007, materialele de constructie trebuie sa respecte anumite standarde de calitate. Materialele considerate periculoase precum azbocimentul, cartonul bituminat si anumite tipuri de vopsele nu vor mai fi folosite in domeniul constructiilor. De asemenea pe toata durata constructiei casei cat si dupa finalizarea acesteia, investitorul are datoria de a asigura locuinta. Astfel, se asigura o protectie sociala prin care se doreste eliminarea muncii la negru in constructii.

Referitor la impozite si taxe, proprietarii care reabiliteaza termic sau modernizeaza cladirile mai vechi de 50 de ani vor fi scutiti de plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de constructie si a impozitului pe locuinta.
Constructiile realizate in zone inundabile vor fi demolate, urmand ca proprietarii acestora sa fie stramutati in alta parte si despagubiti.

In ceea ce priveste sanctiunile si amenzile, cei care nu vor avea aviz de construire vor fi sanctionati cu o amenda de la 1-1,2 miliarde lei. Acelasi lucru este valabil si pentru cei care nu detin act de proprietate asupra terenului unde vor incepe constructia. Pe langa aceste amenzi, exista si o componenta penala, ce consta in inchisoare de la sase luni la 3 ani cu obligatia desfiintarii constructiei si se aplica celor care incalca dreptul de proprietate.

Se pare ca noul cod al constructiilor provoaca numai nemultumiri. Alexandru Sandu, presedintele Registrului Urbanistilor din Romania apreciaza in cotidianul Gandul ca: “intrarea in vigoare a unor prevederi din acest acest proiect nu va usura realizarea constructiilor, ci va crea un mare haos in activitatea constructiilor”.

Autor: Ana Zidarescu