România se află într-o recesiune profundă, din care nu va ieşi până în 2010 şi, cu toate că este improbabil ca statul să revină la ratele ridicate de creştere economică dinainte de criză pe termen apropiat, perspectivele pe termen lung rămân pozitive, arată un raport al Moody’s. “România a fost prinsă de criza economică globală într-o situaţie financiară precară, guvernul fiind nevoit să apeleze la un plan de stabilizare cu FMI şi UE şi martie 2009”, subliniază Kenneth Orchard, analist în cadrul Moody’s, într-un raport privind economia României.

El consideră că riscul politic nu este unul foarte puternic în România.

“Moody’s nu este foarte îngrijorată în legătură cu turbulenţele continue din mediul politic din România, dar, pe de altă parte, vede riscuri inerente de deteriorare a activităţii economice din România şi a calităţii activelor din sistemul bancar”, mai subliniază Orchard.

Raportul publicat miercuri de agenţia de rating subliniază că acordul cu FMI nu a putut stopa scăderea puternică a producţiei sau deteriorarea indicatorilor privind datoria statului, însă a redus semnificativ nevoile de finanţare externă a României şi riscul unei crize a balanţei de plăţi.

“Moody’s a confirmat ratingul de ţară Baa3 pentru România în martie 2009, cu puţin înaintea anunţului privind acordul cu FMI şi UE.

Fondurile de la instituţiile internaţionale au determinat stabilizarea economiei şi au diminuat presiunea privind refinanţarea datoriilor”, se mai subliniază în analiza agenţiei de evaluare financiară.

Deşi Moody’s consideră improbabil ca România să revină, în viitorul apropiat, la nivelul creşterii economice dinainte de criză, perpectivele sunt favorabile pe termen lung.

“Principalul motiv pentru care anticipăm rate mai înalte de creştere în România este că statul este mult mai sărac decât alte membre UE, ceea ce înseamnă că are potenţial ridicat pentru recuperarea acestor decalaje. Un mediu de afaceri potrivit, apartenenţa la UE şi o infrastructură mai bună, cu ajutorul fondurilor UE, ar trebui să susţină un nivel superior al investiţiilor în timp, permiţând o creştere graduală a veniturilor reală către media UE”, se precizează în raportul Moody’s.

Agenţia mai menţionează că ratingurile României sunt susţinute de accesul la finanţare din partea FMI şi UE, precum şi de angajamentul băncilor străine de a-şi menţine expunerea şi sprijinul faţă de subsidiarele din ţară. Totodată, factori importanţi pentru calificativele României sunt apartenenţa la UE şi nivelul moderat al solidităţii economice şi instituţionale.