Lărgirea bazei de impozitare este o necesitate, iar Ministerul Finanţelor va analiza posibilitatea extinderii acesteia, a declarat, ieri, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. “Mărirea bazei de impozitare este o necesitate şi vom analiza posibilitatea extinderii acesteia, şi în funcţie de suportabilitate”, a spus Vlădescu după şedinţa de Guvern.

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat marţi Guvernul că datele economice indică riscul ca deficitul bugetar să depăşească în acest an 7% din PIB şi că reducerea cu 5% a costurilor de personal agreată cu FMI nu este suficientă, cerând astfel măsuri suplimentare, precum eliminarea oricăror excepţii de la impozitare.

Ţinta de deficit bugetar convenită cu Fondul Monetar Internaţional pentru acest an este 5,9% din PIB.
“Preşedintele a avertizat că, potrivit datelor actuale, există riscul ca deficitul bugetar să depăşească 7% din PIB în acest an, dacă Guvernul se limitează la a reduce doar cu 5% cheltuielile de personal, conform înţelegerii cu FMI. El a cerut o reducere mai mare a cheltuielilor publice şi de personal, precum şi măsuri pentru extinderea bazei de impozitare, insistând pentru eliminarea oricăror excepţii de la plata impozitelor”, au relatat surse participante la întâlnire, citate de Mediafax.
Şeful statului a cerut totodată Guvernului să intervină mai eficient în combaterea evaziunii şi corupţiei, în special în punctele de trecere a frontierei.

Agathon (ACPR): Economia românească este deja suprataxată

Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), susţine  că ”luat ca şi principiu, lărgirea bazei de impozitare este o necesitate, este un lucru care se practică în întreaga economie europeană, însă foarte multe ţări puternic dezvoltate  din punct de vedere economic, într-o perioadă de criză, evită majorarea de taxe şi încurajează economia reală prin diminuarea taxelor, precum şi a procedurilor de colectare a acestora”, a declarat pentru Curierul Naţional purtătorul de cuvânt al ACPR.

Citeste si:  "Averea reprezinta drumul si nu capatul acestuia"

Potrivit acestuia, dat fiind contextul actual, economia românească nu poate suporta alte taxe în condiţiile în care aceasta este deja suprataxată.

Mai mult decât atât, Agathon a atras atenţia asupra faptului că în urma luării unei astfel de măsuri Guvernul nu va face altceva decât să descurajeze activitatea economică profitabilă, ca de altfel şi pe investitori.

Referitor la discuţiile din ultima perioadă în ceea ce priveşte o eventuală majorarea  a TVA, purtătorul de cuvânt al ACPR a menţionat că ”doar în cazul în care Guvernul nu reuşeşte să reducă cheltuielile publice aşa cum s-a angajat în faţa FMI, ca de altfel şi în condiţiile în care colectarea nu se apropie de nivelul scontat, doar atunci putem vorbi de o astfel de majorare, însă şi atunci trebuie să fim atenţi la efectele unei astfel de măsuri”, a mai spus Dan Matei Agathon.

Sincu: O lege a holdingurilor ar încuraja păstrarea capitalului în ţară

Pe de altă parte, consultantul fiscal Gabriel Sincu a subliniat faptul că în nenumărate rânduri consultanţii fiscali au subliniat importanţa lărgirii bazei de impozitare ”în condiţiile în care este mai bine să iei câte puţin de la mai mulţi, decât să iei mai mult de la mai puţini”. ”Deşi poate părea paradoxal, lărgirea bazei de impozitare se poate face printr-o relaxare fiscală pe principiul că este mai bine să avem mai mulţi oameni care plătesc mai puţin”, a  declarat pentru Curierul Naţional Gabriel Sincu, senior tax partner la compania Mazars.

Citeste si:  Tariceanu si Vladescu intarzie voit finalizarea Codului fiscal

Consultantul fiscal a invocat în acest sens două situaţii, plafonarea contribuţiilor sociale în cazul salariilor mari fiind unul dintre exemple. ”În cazul în care acestea s-ar plafona la o sumă decentă, tot mai mulţi vor prefera să intre în legalitate”, a spus Sincu. Un alt exemplu îl constituie Legea holdingurilor, de pe urma căreia statul ar putea beneficia.

”Holdingurile beneficiază de nişte facilităţi fiscale, acestea funcţionează ca nişte vehicule pentru investiţii. Foarte mulţi investitori o fac prin intermediul unui holding, care de regulă este situat în afara ţării. În acest sens, o lege a holdingurilor ar încuraja păstrarea capitalului în ţară pentru că este ştiut faptul că foarte mulţi se duc în Olanda, în Cipru sau în alte astfel de state şi investesc de acolo, iar noi avem de pierdut în acest fel”, a mai spus consultantul fiscal.

“Câte puţin de la mai mulţi”

Dintr-un  proiect de lucru al Guvernului privind modificarea Codului Fiscal, obţinut de Curierul Naţional, la sfârşitul lunii martie, reieşea că Executivul pregăteşte noi taxe şi impozite. Consultanţii fiscali ne declarau că noul Cod Fiscal se va baza pe principiul: ”câte puţin de la mai mulţi”. ”Statul încearcă prin acest impozit forfetar, dar şi prin celelalte taxe, să adune câte puţin de la mai mulţi. Probabil pe acest principiu se va baza noul Cod Fiscal. Pentru impozitul forfetar sfera de aplicare va fi limitată, mai mult ca sigur va fi pentru activităţi cu venituri între 35.000 de euro şi 100.000 de euro”,  declara pentru Curierul Naţional Gabriel Biriş, managing partner al firmei de avocatură Biriş Goran. Potrivit documentului, Guvernul a definitivat lista domeniilor ce vor fi incluse pe lista impozitului forfetar. Astfel, transportul cu taxiuri, spălătoriile auto şi interpretarea artistică se numără printre activităţile introduse într-o listă ce cuprinde 28 de servicii pentru care se va plăti impozit forfetar, potrivit unui nou proiect, în care mai figurează şi centrele de fitness.

Citeste si:  Trustul de presa Axel Springer se extinde

De asemenea, impozitul forfetar se va aplica şi pentru restaurante, firme prestatoare de servicii în alimentaţie (catering) pentru evenimente, alte activităţi de alimentaţie, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, alte servicii de rezervare şi asistenţă turistică. În acelaşi timp,  se pare că Guvernul intenţionează să impoziteze şi terenurile acoperite de clădiri, prin eliminarea din Codul Fiscal a prevederii care stabileşte că aceste suprafeţe sunt scutite de impozit.

Autor: Madalina Draghici