Fosta conducere a Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 276,8 miliarde de lei, se arata in Raportul Curtii de Conturi a Romaniei. Banii au fost platiti ilegal de Liviu Harbuz & comp. in cadrul contractului nr. 722/2004, incheiat intre ANSVSA si Consortiul Caiseley – IQ Management SRL Cluj pentru identificarea si inregistrarea animalelor mici (ovine, caprine, suine). Raportul intocmit la finele lunii octombrie confirma smenurile semnalate in repetate randuri de cotidianul “Curentul”. La aceasta suma se adauga si “foloase nerealizate” in suma de 19 miliarde de lei, calculate la dobanda de referinta a BNR.

Controlul a scos la iveala faptul ca in anul 2004 nu a fost identificat, inregistrat si crotaliat nici un animal, platile catre IQM fiind facute fara ca firma sa fi prestat vreun serviciu. ANSVSA a platit IQM pentru niste prestatii inexistente sau pentru niste produse – cum ar fi baza de date a animalelor inregistrate – care apartin IQM. Avand si acest raport pe masa, Curtea de Apel ar trebui sa se pronunte astazi asupra legalitatii acestui contract.

Printr-un raport intocmit la finele lunii octombrie, Curtea de Conturi a Romaniei stabileste ca fosta conducere a Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 276,8 miliarde de lei. Banii au fost platiti ilegal de fosta conducere a ANSVSA in cadrul contractului nr. 722/2004, incheiat intre ANSVSA si Consortiul Caiseley – IQ Management SRL Cluj in vederea identificarii si inregistrarii animalelor mici. Curtea de Conturi a depistat si alte ilegalitati, semnalate in mai multe randuri de cotidianul “Curentul”. Avand si acest raport pe masa, Curtea de Apel ar trebui sa se pronunte astazi asupra legalitatii acestui contract.

Citeste si:  Romanii muncesc mai mult decat europenii dar neproductiv

In perioada 15 august-28 octombrie, Serviciul de Control financiar ulterior din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei a efectuat o verificare a modului in care s-a derulat activitatea ANSVSA in anul 2004. Conform raportului de control intermediar – adica doar acea parte a documentului care face referire la “necesitatea, oportunitatea si legalitatea actiunilor de identificare si inregistrare a ovinelor, caprinelor si suinelor” – neregulile comise de fosta conducere a ANSVSA sunt uriase.

Cu stirea guvernului si a Ministerului Finantelor

Curtea de Conturi constata ca valoarea estimata a contractului – 477 miliarde de lei – depaseste sumele bugetare prevazute in programul de investitii pentru anul trecut. In plus, se mai arata in raport, “in luna decembrie 2004, a fost suplimentat programul de investitii al Autoritatii Nationale cu trei repere, si anume: licente globale, licente individuale si hardware, livrate de IQM. (…)”.

Pentru plata catre IQM, a fost emisa Hotararea de Guvern nr. 2314 din 14 decembrie 2004, prin care bugetul ANSVSA a fost suplimentat cu suma de 180 miliarde de lei, banii provenind din fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului.

“Cu adresa nr. 149614/28.12.2004, Ministerul Finantelor publice a aprobat modificarea prevederilor bugetare pentru anul 2004 ale ANSVSA, fara sa precizeze pentru care produs sau serviciu din cadrul programului a fost facuta suplimentarea”, semnaleaza Curtea de Conturi.

Citeste si:  Sistem accesibilizat pentru persoanele cu handicap in Capitala

IQM nu a prestat nimic

In urma controlului a reiesit, de asemenea, ca in anul 2004 nu a fost identificat, inregistrat si crotaliat nici un animal, platile catre IQM fiind facute fara sa fie prestat nici un serviciu. “Componentele mentionate in facturile in baza carora a fost efectuata plata acestora nu trebuiau achitate, deoarece (…) acestea sunt in proprietatea ofertantului”, se mai arata in raport.

Cu alte cuvinte, ANSVSA a platit IQM pentru niste servicii inexistente sau pentru niste produse – cum ar fi baza de date a animalelor inregistrare – care apartin IQM. “Mai mult decat atat, aceste plati au fost efectuate contrar Deciziei nr. 546/30.09.2004, emisa de curtea de Apel, prin care a fost suspendata implementarea oricarei decizii a autoritatii contractante. (…) Incalcand prevederile legale in domeniu si ignorand decizia Curtii de Apel, conducerea ANSVSA a platit firmei IQM SRL, in anul 2004, componente care nu au fost cuprinse in Documentatie si nici in Programul anual al achizitiilor publice, in valoare totala de 276,8 miliarde de lei”, precizeaza Curtea de Conturi.

In urma acestor plati, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 276,8 miliarde de lei, la care se adauga si foloase nerealizate in suma de 19 miliarde de lei, calculate la dobanda de referinta a BNR. A fost schimbata, de asemenea, si destinatia sumelor, Autoritatea platind IQM produse in loc de servicii.

Citeste si:  Nissan se pregateste sa produca Logan

Penalitati doar pentru Autoritate

Lista persoanelor pe care Curtea de Conturi le considera responsabile de acest jaf este foarte lunga si ii are in frunte pe fostul presedinte al ANSVSA, Liviu Harbuz, si pe fostul secretar general Gabriel Vasile Dragan. Pe scurt, dincolo de detaliile amintite anterior, Curtea de Conturi remarca faptul ca licitatia organizata de ANSVSA pentru serviciile de inregistrare a animalelor mici a fost viciata, incheierea si derularea contractului inscriindu-se in aceleasi “standarde”. De exemplu: IQM a cesionat activitatea de crotaliere – de care, conform acquis-ului comunitar, nici macar nu ar fi trebuit sa se ocupe – medicilor veterinari, fara sa obtina in prealabil acordul scris al ANSVSA, asa cum era stipulat in contract; pentru baza de date, pentru documentatie si software, beneficiarul – ANSVSA – s-a ales doar cu “drepturi de utilizare” etc. De remarcat si faptul ca penalitatile, conform contractului, se calculeaza doar in cazul in care ANSVSA nu plateste facturile in termen de 7 zile de la emitere, in timp ce pentru furnizorul de servicii nu este prevazut nimic in acest sens.

Autor: Ana Jitarita