Ministrul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Constantin Niţă, a declarat, în judeţul Covasna, că ministerul pregăteşte un pachet de şase legi menite să îmbunătăţească mediul de afaceri, printre care unele referitoare la patronate, holding-uri şi lobby.

Ministrul pentru IMM a subliniat la Târgu Secuiesc, unde a participat la deschiderea Zilelor Întreprinzătorilor, că în acest an au fost luate mai multe măsuri în vederea sprijinirii mediului de afaceri, a IMM şi urmează alte astfel de măsuri, precum anularea impozitulul minim începând cu 1 ianuarie 2010 sau neimpozitarea profitului reinvestit, care va da posibilitatea unor firme să-şi păstreze lichidităţile pentru investiţii, informează Mediafax.

“Mai mult decât atât, avem în pregătire şi un pachet de şase legi care sunt destinate îmbunătăţirii mediului de afaceri, şi mă refer aici la legea holding-urilor, legea lobby-ului, legea privind Registrul unic de control, legea patronatelor”, a subliniat Niţă.

Pachetul de legi ar putea intra în Guvern în septembrie

Potrivit sursei citate, acest pachet de legi va intra în Guvern “probabil în luna septembrie”.
Constantin Niţă a menţionat că IMM sunt afectate de criza economică şi financiară şi aceasta va afecta, în continuare, economia românească.

“Ne aşteptăm la o cădere economică de 8-8,5 la sută anul acesta şi sperăm că, la sfârşitul anului viitor, vom avea o revigorare economică, undeva la 0,5 la sută, conform prognozelor Fondului Monetar Internaţional”, a subliniat Niţă.

Citeste si:  Cat costa un manager?

Ministrul pentru IMM a precizat că, dintr-un studiu realizat de minister, cele mai afectate domenii au fost construcţiile, industria, serviciile şi comerţul.

”De 7-8 ani vorbim despre holding-uri şi nu se face nimic”

Florea Pârvu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), susţine că iniţiativa ministrului Niţă este una bună în condiţiile în care situaţia IMM este din ce în ce mai îngrijorătoare, însă acesta atrage atenţia asupra modului în care va fi interpretată propunerea ministrului. ”Ministrul pentru IMM are o iniţiativă bună, numai că mă tem cum se va pune şi în practică, pentru că am văzut cu toţii se s-a întâmplat cu impozitul forfetar, iniţial propus doar pentru anumite activăţi unde evaziunea fiscală este la cote maxime”, a declarat, pentru Curierul Naţional, Florea Pârvu. Acesta a subliniat faptul că propunerile ministrului pentru IMM s-au lovit de multe ori de ”părerile” anumitor factori de decizie din opoziţie, lucru ce a dus la situaţia actuală.

Una dintre legile din pachetul ce se află în pregătire este cea a holding-urilor. În acest context, vicepreşedintele CNIPMMR ne-a declarat că aceasta ”este iniţiativa pe care noi o avem de 7-8 ani, numai că până acum nu s-a făcut nimic în acest sens. Acum ne aflăm într-o situaţie economică dificilă şi trebuie luate măsuri imediate. Sunt societăţi care se află sub aceeaşi tutelă şi nu se pot ajuta pe perioadă de criză, iar acest lucru nu este normal”.

Citeste si:  Noi obligatii fiscale in spatele angajatorilor

Pe de altă parte, vicepreşedintele CNIPMMR s-a declarat nemulţumit de faptul că până în prezent nu s-au luat măsuri de sprijinire a IMM, ci mai degrabă de stopare a acestora. ”Eu am propus în cadrul unei întâlniri de la Guvern să se urmeze modelul italian. Vă dau un mic exemplu. În cazul unui agent economic care vrea să îşi construiască un mic spaţiu de desfacere sau orice altceva de dimensiuni reduse, acesta trebuie să îşi scoată autorizaţie de construcţie care durează aproape un an. Eu am cerut ca în cazul în care astfel de construcţii nu afectează PUZ-ul să se obţină într-un timp mult mai scurt autorizaţia, din moment ce agentul are semnătura de la un arhitect  autorizat. În acest fel, micul întreprinzător îşi începe activitatea şi începe să plătească taxe şi impozite la stat”, susţine Pârvu.

Ponderea creditelor restante va urca la 3,1%

Ponderea creditelor restante în total împrumuturi va creşte cu 0,34% în trimestrul trei, de la 2,76% la finele lunii iunie la 3,1% în septembrie, potrivit estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

Citeste si:  A venit vremea profitului pentru marile companii

“Din datele furnizate de agenţii economici se poate observa, de la începutul anului, că ponderea creditelor restante în totalul împrumuturilor a crescut substanţial comparativ cu anul trecut. Această evoluţie se poate pune pe seama faptului că o parte din întreprinderi nu reuşesc să treacă peste criza financiară, existând probleme de lichiditate în sistem. Şi pentru trimestrul al treilea se aşteaptă ca ponderea creditelor restante în volumul împrumuturilor totale să crească”, menţionează CNP.

La finele lunii iulie, creditele restante totalizau 5,9 miliarde lei, sumă ce reprezintă 2,96% din totalul împrumuturilor acordate.

Mădălina Drăghici