Ministerul Finantelor s-a transformat de cateva luni intr-o institutie aservita grupurilor de interese. Aplicand o tactica diferita de cea a predecesorilor sai, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, nu s-a ferit deloc, ci a subordonat pe fata institutia pe care o conduce scopurilor fostilor parteneri de afaceri. Vladescu nesocoteste la fel de fatis orice recomandare a autoritatilor romane sau europene.

Scoaterea de pe piata a aproape 30% din tigaretele cumparate acum de romani, prin introducerea pretului minim si a accizei minime, este o masura care avantajeaza net compania Philip Morris. Conform proiectului de Cod fiscal pe 2006 pe care Vladescu il va prezenta executivului saptamana aceasta, nivelul maxim al pretului de vanzare cu amanuntul stabilit de producatorul sau importatorul de tigari nu va putea fi mai mic de 90% din pretul maxim de vanzare al celei mai bine vandute categorii. Acelasi proiect stabileste ca acciza minima perceputa pentru orice tip de tigarete nu va putea fi mai mica de 100% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta. Cu alte cuvinte, Sebastian Vladescu scumpeste toate tigaretele ieftine – acestea nemaiputand fi comercializate la un pret mai mic de 31.500/pachet – si favorizeaza, astfel, compania Philip Morris, cea care produce si comercializeaza cea mai bine vanduta categorie de tigarete.

Philip Morris nu e o companie oarecare, ci una la care prietenul premierului Calin Popescu Tariceanu si al lui Vladescu, Peter Imre, este Corporate Affairs Manager.

Vladescu a lucrat pentru Philip Morris prin intermediul societatii de consultanta financiara P.V.B. Euroconsulting SRL Bucuresti. El detine si acum 75% din aceasta societate. In iulie 1998, Vladescu s-a asociat in cadrul acesteia si cu Tariceanu.

Desi am solicitat premierului un punct de vedere vizavi de acest vadit conflict de interese, purtatorul de cuvant al executivului, Oana Marinescu, ne-a raspuns in doi peri, incercand sa ne explice ceva ce deja stiam: “Calin Popescu Tariceanu nu mai este actionar din anul 2003 la firma PVB Euroconsulting SRL si nu are, in prezent, nici un fel de legatura cu activitatea desfasurata de aceasta firma”.

Citeste si:  Legume de 12 milioane euro

Purtatorul de cuvant nu s-a dat in laturi sa ne dea si o serie de “indicatii” editoriale: “Faptul ca seful executivului a avut actiuni la firma PVB Euroconsulting SRL nu are nici o legatura cu atributiile si responsabilitatile sale ca prim-ministru”. “Faptele” arata insa clar ca, si dupa “retragerea”, din martie 2003, a premierului Tariceanu din firma PVB Euroconsulting, acesta a continuat sa colaboreze, indirect, cu producatorul de tigarete Philip Morris. In campania de promovare pentru tigarile L&M – “Castiga in 70 de zile, 70 de masini” – derulata la sfarsitul anului 2003 si inceputul anului 2004, Philip Morris a “pus la bataie” nu mai putin de 70 de autoturisme, marca Citroen C3. Nu este un secret faptul ca aceasta masina este comercializata in Romania prin intermediul uneia dintre firmele lui Tariceanu, respectiv Automotive Trading Services SRL.

Actualul ministru al finantelor, Sebastian Vladescu, a transformat in numai cateva luni institutia care i-a fost incredintata intr-un simplu instrument de emis acte normative pe placul fostilor sai colaboratori si parteneri de afaceri. Cum altfel pot fi explicate insistentele domnului ministru care reuseste sa aduca in discutia executivului in aceasta saptamana un proiect de Cod fiscal care avantajeaza net prin prevederile sale fosti parteneri de afaceri. Indolenta lui Vladescu este fara margini, de vreme ce a pastrat in proiectul de Cod fiscal pentru anul viitor preturile minime la alcool si tigarete, in ciuda avertismentelor Consiliului Concurentei, ale Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti si chiar ale unor oficiali de la Bruxelles.

Citeste si:  Propunerea pentru sefia PNA incepe cu scandal

Cum pentru toate exista o explicatie, trebuie mentionat ca Sebastian Vladescu a avut legaturi importante de afaceri cu reprezentantul unei companii care beneficiaza acum de tratament preferential. Este vorba despre Peter Imre, director corporate affairs pentru Romania al Philip Morris. De fapt, Vladescu a avut legaturi de afaceri chiar cu producatorul de tigarete, caruia, prin intermediul unei societati la care este si acum actionar, a acordat consultanta. Actualul sef de la Finante a lucrat pentru Philip Morris prin intermediul societatii de consultanta financiara P.V.B. Euroconsulting SRL Bucuresti. Vladescu detine si acum 75% din aceasta societate, dar initial, firma a fost detinuta de Carmen Vladescu si de deputatul liberal Cristian Boureanu.

Dupa ce a petrecut aproape jumatate de an in functia de consilier al ministrului de finante, in iulie 1998, Vladescu a preluat conducerea scocietatii si s-a asociat in cadrul acesteia si cu actualul premier, Calin Popescu Tariceanu. Cei doi au ajuns sa detina fiecare cate jumatate din afacere. In cursul anului 2000, P.V.B Euroconsulting a avut o activitate extrem de profitabila, printre contractele incheiate numarandu-se si cel cu Philip Morris.

Asociat cu Tariceanu, consultant pentru Peter Imre

Sebastian Vladescu este nu numai un prieten intim al premierului, dar si un fost partener de afaceri. Cei doi au fost asociati la mai multe firme, printre care P.V.B. Euroconsulting, Alpi SA si Leader High Tech SA. In declaratia de interese, Calin Popescu-Tariceanu a scris ca ultimele doua firme sunt in dizolvare de drept, dar nu face nici o referire la prima dintre ele. Relatiile dintre ministru si actualul premier dateaza din 1997, cand Vladescu a fost secretar de stat la Ministerul Economiei si Comertului, condus, pe vremea aceea, de catre Tariceanu.

Citeste si:  Alt loc de munca, dorinta anului viitor

“Faptele” arata insa clar ca, si dupa “retragerea” din martie 2003 a premierului Calin Popescu Tariceanu din firma P.V.B. Euroconsulting, acesta a continuat sa colaboreze, indirect, cu producatorul de tigarete Philip Morris. Merita amintit faptul ca in campania de promovare pentru tigarile L&M – “Castiga in 70 de zile, 70 de masini” – derulata la sfarsitul anului 2003 si inceputul anului 2004, Philip Morris a “pus la bataie” nu mai putin de 70 de autoturisme marca Citroen C3. Nu este un secret faptul ca aceasta masina este comercializata in Romania prin intermediul uneia dintre firmele lui Tariceanu, respectiv Automotive Trading Services SRL.

Imre isi promoveaza oamenii in posturi-cheie

Actualul consilier de imagine al ministrului Sebastian Vladescu, Stelian Negrea, a fost recompensat cu aceasta functie chiar dupa ce, in calitate de jurnalist, a publicat intr-un ziar cu profil economic un material in “sprijinul” introducerii pretului minim la tigarete (vezi facsimil). Contactat telefonic, Negrea ne-a declarat ca este angajat al Ministerului Finantelor, in functia de consilier al ministrului pe probleme de relatii cu mass-media. Cu toate acestea, ne permitem sa avem unele indoieli, de vreme ce declaratia sa de avere lipseste cu desavasire de pe site-ul institutiei. Desi nu conduce, cel putin oficial, biroul de presa al Ministerului, Negrea este cel care autorizeaza toate raspunsurile la solicitarile jurnalistilor. Raspunsuri e mult spus, mai ales ca domnul consilier are intotdeauna unul singur: “Nu comentez!”.

Autor: Ana Jitarita