Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Politia au decis sa suspende toate autovehiculele care au „taloane“ (certificate de inmatriculare) vechi, au anuntat ieri oficialii MAI. „Taloanele“ vechi vor trebui schimbate, pana la 28 martie, altfel inmatricularea autovehiculelor in cauza va fi suspendata. Si inmatricularea vehiculelor pentru care nu au fost incheiate polite RCA sau pentru care nu au fost efectuate inspectiile tehnice periodice (ITP) va fi suspendata incepand cu 1 aprilie, potrivit unei noi ordonante de urgenta adoptate de guvern.

In plus, daca vreunul din aceste vehicule este „prins“ in trafic de Politie, proprietarul risca sa primeasca o amenda de 30-50 milioane lei vechi (820-1.390 euro). In acelasi timp, asiguratii care raman fideli unei companii si nu au comis accidente pot primi reduceri de tarif (bonus) la RCA. Pentru a corespunde procentajului impus de Uniune, cele doua institutii au decis sa suspende toate autovehiculele care au „taloane“ (certificate de inmatriculare) vechi, pentru ca acestea sa nu mai figureze ca aflate „in circulatie“ in baza de date comuna a CSA si MAI.

Citeste si:  Taifunul aviar isi continua drumul

Conform estimarilor MAI si CSA, in Romania exista 600.000 de autovehicule vechi ce nu se afla in circulatie, cu taloane ce vor fi suspendate incepand cu 1 aprilie daca se incearca reinmatricularea lor fara existenta RCA sau ITP.

Aproximativ 1,3 milioane de autovehicule din peste patru milioane inmatriculate nu au RCA – asadar proprietarii ai circa 700.000 de autovehicule noi, aflate in trafic, nu au incheiat polite pana in prezent.

Pentru acest an, firmele de asigurari asteapta o crestere a incasarilor direct proportionala cu zilele asigurate aferente anului 2007, pentru care tariful RCA include pe cel de Carte Verde, crescand cu circa 40%. Guvernul se pregateste sa semneze un Acord conform caruia vom intra in zona euro doar pe baza numarului de inmatriculare, incepand cu 2007, ceea ce presupune ca majoritatea autovehiculelor sa aiba RCA.

Ponderea asigurarilor in PIB a crescut la 1,7-1,8%

Piata asigurarilor a crescut cu circa 39%, la finele anului 2005 fiind inregistrat un volum total al primelor brute subscrise de 1,1-1,2 miliarde de euro- adica 1,7-1,8% din PIB, comparativ cu 1,46% in 2004, spune presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Crisan. Pentru 2006 este posibila o crestere cu 25% a volumului politelor subscrise. Volumul politelor RCA pe 2005 a fost de circa 200 milioane euro. Asigurarile de viata au crescut anul trecut cu 24%. In 2004, conform datelor CSA, politele de viata au generat un volum de prime brute subscrise de 746,03 milioane de lei (184,06 milioane de euro), cresterea fiind mult mai lenta decat la asigurarile generale, de 20,34% fata de 2003, in termeni nominali, respectiv de 10,10% in termeni reali, scrie Mediafax. Ponderea primelor brute subscrise in 2004 din asigurari de viata a fost de 21,5%.

Citeste si:  Dan Voiculescu: PD trebuie sa iasa de la guvernare

Autor: Bogdan Tudorache