Firma de avocatura SCA Banica, Marian&Asociatii a realizat un studiu privind apetitul persoanelor straine pentru Romania. A doua jumatate a anului 2005 si inceputul anului 2006 au adus numeroase modificari si completari legislatiei privind permisele de munca eliberate cetatenilor straini aflati pe piata muncii din Romania.
La elaborarea noilor acte normative s-a luat in considerare, fluidizarea procedurii de aprobare a sederii cetatenilor straini in vederea desfasurarii activitatilor lucrative, monitorizarea si evaluarea impactului acestora pe piata muncii din Romania, precum si limitarea ponderii strainilor non-comunitari, care pot fi incadrati de catre o persoana fizica sau juridica romana in baza unui contract individual de munca. “Consideram ca aceste modificari si completari sunt binevenite pentru mediul de afaceri din Romania, atat timp cat vor fi aplicate corespunzator de catre Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) si celelalte autoritati implicate in eliberarea permiselor de munca. In mod esential, speram ca se va asigura celeritatea necesara procedurii de eliberare a permiselor de munca.” precizeaza documentul citat.

Detasarea

Ordonanta reglementeaza categoria lucratorilor detasati, anterior nereglementata. Acestia pot desfasura pe teritoriul Romaniei o activitate de maximum un an, la un interval de minimum 5 ani, la un singur angajator, in urmatoarele situatii: In baza unui contract comercial de prestari servicii incheiat intre persoana juridica din Romania si angajatorul strain al lucratorului detasat;
Ca urmare a deciziei de schimbare temporara a locului de munca emisa de catre o companie cu sediul pe teritoriul unui stat membru al Organizatiei Mondiale a Comertului, la o reprezentanta, sucursala ori filiala a sa, aflata pe teritoriul Romaniei;
La o societate comerciala, persoana juridica romana, al carei asociat/actionar este compania straina, cu acelasi obiect de activitate, daca nu este in raporturi de munca cu o alta persoana juridica romana.

Citeste si:  CSM i-a dat peste Botos lui Basescu

Permis de munca, fara atestate

Principalul avantaj al procedurii de obtinere a permisului de munca de tip B (lucratori detasati) fata de permisul de munca de tip A (lucratori permanenti) este celeritatea acestei proceduri, asigurata prin urmatoarele:
a) nu este necesar atestatul de recunoastere al actului de studii eliberat de Ministerul Educatiei si Cercetarii (procedura de atestare dureaza cel putin 30 de zile);
b) nu este necesar atestatul de recunoastere a pregatirii profesionale, emis de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei;
c) nu este necesar certificatul de cazier judiciar din tara de origine sau de domiciliu a strainului.
In al doilea rand, mentionam faptul ca la expirarea perioadei de detasare, strainii pot fi incadrati cu permis de munca de tip A, in conformitate cu prevederile legale, in baza dreptului de sedere pentru alte scopuri, la angajatorul la care a fost detasat; ceea ce inseamna ca perioada pentru care este obtinut permisul de detasare poate fi folosita in scopul obtinerii documentelor aratate mai sus, fara a risca iesirea din termenele legale de obtinere a permisului de munca de la OMFM, respectiv a permisului de sedere temporara de la APS. Aceasta, in conditiile in care termenul pentru obtinerea permisului de sedere temporara de la APS, pentru cetatenii UE, este de 90 de zile de la intrarea in tara.

Citeste si:  Romania a atras 4,43 miliarde de dolari din investitii straine directe

Noi facilitati in vigoare

O alta noutate de mare interes pentru companiile internationale este faptul ca strainii care sunt numiti sef de filiala sau de reprezentanta pe teritoriul Romaniei a unei companii care are sediul in strainatate nu mai au nevoie de permis de munca pentru incadrare in munca.
Pe de alta parte, un alt mare avantaj pentru companiile care intentioneaza sa angajeze in munca straini in Romania este faptul ca a fost instituita o procedura exceptionala, mult mai rapida, privind acordarea permisului de munca in cazul unor lucratori straini a caror activitate are o importanta majora pentru dezvoltarea economica a tarii.
Pentru acordarea permisului in aceasta situatie va fi perceput un tarif special de 2.000 euro. Decizia in acest sens va fi luata de Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, cu avizul Ministrului Administratiei si Internelor.

Ce se intampla dupa 1 ianuarie 2007?

La data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana cetatenii straini angajati ai persoanelor juridice stabilite intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau intr-unul dintre statele semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European pot fi detasati in Romania fara a fi necesara obtinerea permisului de munca.

Citeste si:  Schimbarea lui Vacaroiu si Nastase, pe masa Curtii Constitutionale

Avocat Iulia Vass