“Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, acuza Justitia ca a intarziat “exagerat de mult”rezolvarea unui litigiu care blocheaza procesul de identificare si inregistrare a animalelor, fapt care pune in pericol aderarea la Uniunea Europeana. Daca nu au animalele inregistrate, proprietarii nu pot primi subventii.”

Procesul intentat Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) cu privire la modul in care a fost atribuit consortiului Caisley-IQ Management contractul pentru identificarea si inregistrarea animalelor mici (ovine, porcine si caprine) nu a fost finalizat nici pana astazi. Contractul a fost suspendat printr-o decizie a Curtii de Apel in septembrie 2004, in urma unei contestatii depuse de firma concurenta care a participat la licitatie, consortiul Daploma-Romsys.

Pe 22 decembrie 2005, justitia s-a pronuntat in favoarea ANSVSA, insa nici pana acum nu a fost data motivarea la aceasta sentinta care este irevocabila si poate fi contestata. “Procesul in justitie a fost prelungit exagerat de mult si ne poate crea probleme. Sunt intarzieri nepermise din cauza carora Romania a primit cartonasul rosu din partea Comisiei Europene”, a declarat Gheorghe Flutur.

Citeste si:  Bodu: Rafo, apasat de creante fictive

Acesta a afirmat ca lucrurile au fost taraganate in ciuda demersurilor privind celeritatea procesului. Aceleasi pareri sunt impartasite si de Cristian David, ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala, acesta criticand modul in care au decurs lucrurile inca de la inceput.

“In prima parte, i-a trebuit justitiei patru luni sa dea o motivare, ceea ce e bizar. Atunci, Curtea a decis suspendarea contractului, dar numai din partea ANSVSA, nu si din partea firmei prestatoare”, a precizat Cristian David, care a adaugat ca exista mari semne de intrebare, mai ales ca “acest subiect face si obiectul a doua dosare penale impotriva fostei conduceri a ANSVSA”. Mentionam ca ANSVSA a platit in mod ilegal catre IQ Management 276,8 miliarde de lei, dupa ce a fost suspendat contractul.

“Procesul in justitie a fost prelungit exagerat de mult si ne poate crea probleme. Sunt intarzieri nepermise din cauza carora Romania a primit cartonasul rosu din partea Comisiei Europene”.

Animalele moarte, incluse in baza de date

Citeste si:  CosmOTE se relanseaza cu tarife in euro

Gheorghe Flutur se declara nemultumit si de clauzele contractuale privind baza de date a animalelor din Romania care se afla in proprietatea IQM si nu nu a autoritatii, asa cum ar fi normal. “A fost facut un caiet de sarcini deficitar. E gresit faptul ca baza de date nu se afla la ANSVSA. Nu este normal ca baza de date sa se afle la o firma privata”, a spus ministrul agriculturii.

In replica, Ovidiu Vladu, reprezentant al IQM, spune ca, de fapt, ANSVSA are acces la baza de date. In aceste conditii, Gheorghe Flutur a cerut renegocierea contractului pentru ca baza de date sa ajunga in proprietatea autoritatii.

O alta problema este ca baza de date este astfel conceputa incat nu poate fi cunoscut numarul animalelor care ies din sistem sau locul in care se afla acestea.

“S-a ajuns in situatia in care autoritatile romane sunt santajate pentru a li se opri accesul la date. Insa mai e o problema. Cum se realizeaza scoaterea din baza de date a animalelor care ajung la abator sau la export? Raspunsul este ca nu se realizeaza. Asa cum avem acum 11 milioane de ovine, peste trei ani vom avea 30 milioane”, a declarat Mihai Dumitriu, presedintele patronatului Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine.

Citeste si:  Primul Colegiu de business din Romania

Autor: Claudia Botezatu