Compania Petrom, intrata acum doi ani sub controlul grupului austriac OMV isi sporeste numarul benzinariilor achiztionand subsidiarele deschise de OMV in ultimii ani in Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru. Potrivit comunicatului dat publicitatii aseara la inchiderea editiei, Petrom-OMV va plati 234,4 milioane euro (283 milioane dolari) pentru a achizitiona 99,9% din OMV Mineraloel Romania SRL, OMV Bulgaria EOOD si IMV Jugoslavija d.o.o. Prin aceasta achizitie, Petrom-OMV va functiona ca un centru operational al Grupului OMV pentru Europa de Sud-Est. „Este cea mai importanta tranzactie pe care compania o va finaliza dupa incheierea procesului de privatizare si cu siguranta un pas foarte important in vederea extinderii Petrom pe pietele din regiune“, a declarat Gheorghe Constantinescu, directorul general executiv al Petrom. Aceasta este prima mutare importanta a Petrom pe anul 2006 dupa ce anul trecut, tot in scopul consolidarii pozitiei, compania a anuntat rascumpararea unor active dar si renuntarea la o buna parte din reteaua de benzinarii a companiei petroliere romanesti. In urma preluarii subsidiarelor OMV, grupul Petrom-OMV isi sporeste numarul de benzinarii cu 178. Desi devin proprietatea Petrom, acestea vor continua sa opereze sub numele OMV.

Citeste si:  Cabinetele medicale din Capitala vor fi scoase la vanzare

In Romania, reteaua OMV Mineraloel detine 73 de statii in care functioneaza magazine viva si cafenele Vienna Cafe, in Bulgaria compania OMV are 74 de statii si doua depozite moderne iar in Iugoslavia 31 de benzinarii de asemenea cu cafenea si magazin. Valoarea totala a celor companii a fost evaluata de KPMG, mandatata de Petrom la 234,4 milioane euro. Aceasta este si valoarea tranzactiei care va suferi ajustari uzuale cu privire la capitalul de lucru si datorii“, a anuntat aseara responsabilii Petrom. Practic, Petrom va plati pentru retele de distributie aproape o treime din suma cu care OMV a cumparat pachetul de actiuni vandut direct de statul roman in urma cu doi ani.

Anul trecut, Petrom si-a anuntat strategia pe urmatorii cinci ani, strategie prin care vizeaza sa devina lider pe piata est-europeana de petrol si gaze. Pentru aceasta, managementul romano-austriac a promis investitii de peste 3 miliarde euro, in urmatorii cinci ani.

Autor: Mihaela Balea