Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania s-a aratat nemultumita fata de proiectul de lege privind achizitiile publice, care inca cuprinde prevederi care “nu asigura un cadru transparent si propice dezvoltarii competitivitatii firmelor”.
Printre prevederile care sunt respinse de reprezentantii oamenilor de afaceri se numara posibilitatea contractarii de bunuri si servicii publice pentru o perioada initiala de un an cu posibilitatea, justificata intr-un mod extrem de neconvingator, de a se prelungi contractul initial pe o perioada de pana la patru ani.
Totodata, reprezentantii asociatiei s-au aratat impotriva “acordurilor cadru”, ca sursa si drept de a fi evitate licitatiile pentru contractarea de bunuri si servicii. De asemenea, AOAR considera de neinteles prevederea potrivit careia, in cazul in care autoritatea contractanta nu poate defini ce doreste sa achizitioneze, poate decide restrangerea listei furnizorilor potentiali, dupa discutii cu posibilii furnizori. In plus, oamenii de afaceri sustin existenta mai multor operatori ai unor sisteme de achizitii electronice, inclusiv folosirea serviciilor oferite de bursele de marfuri, in vederea asigurarii unui regim concurential deschis.
Potrivit unui comunicat al AOAR, “extinderea procedurilor de licitatie electronica va ajuta la promovarea si dezvoltarea societatii informationale, alaturi de garantarea utilizarii mai eficiente a banilor publici”.

Citeste si:  Leul a devenit prea puternic

Autor: Gabriel Botezatu