Pana in prezent au fost reziliate din cauza depistarii unor nereguli 68 de proiecte SAPARD contractate pe diferite domenii de investitii, valoarea lor fiind de 23 milioane de euro, a declarat Samoila Szabo, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), fosta Agentie SAPARD. Numarul rezilierilor reprezinta 3,3% din totalul proiectelor contractate. In aceste nereguli au fost implicate si consilii locale. De exemplu, in ultima perioada, trei consilii locale din Manasia (Teleorman), Susani (Valcea) si Rucar (Arges) au primit “bila neagra”, a spus Szabo. Toate acestea gestionau lucrari de infrastructura rurala in valoare de un milion de euro fiecare. In aceste cazuri au fost constatate conflicte de interese, lucrari de slaba calitate si depasiri de termene. De altfel, din cele 68 de proiecte reziliate, opt au fost pe infrastructura rurala. Directorul APDRP a mai spus ca s-au inmultit in ultima vreme solicitarile de informatii despre proiecte SAPARD venite de la alte organe de control. Inspectoratele de politie teritoriale au facut sesizari in cazul a sase proiecte, iar DNA a solicitat informatii pentru cinci proiecte. Chiar si Biroul European Antifrauda (OLAF) a facut sesizari pentru doua proiecte. Szabo sustine ca sesizarile nu au pornit chiar de la SAPARD, institutia care s-a ocupat de aceste proiecte, pe motiv ca “noi nu vedem toata structura, ce se afla in spatele proiectelor”.
Potrivit Agentiei, principalul motiv al rezilierii proiectelor este imposibilitatea implementarii din cauza intreruperii relatiilor comerciale cu terti pentru preluarea productiei sau asigurarea materialelor necesare, fie din motive financiare, cand beneficiarul nu mai poate asigura demararea investitiei cu fonduri proprii.
De asemenea, alte motive sunt schimbarea statutului juridic al beneficiarului, depasirea termenelor limita de depunere a cererilor de plata, modificarea solutiei tehnice aprobate initial in contractul de finantare, fara aprobarea Agentiei, sau conflictele de interese.
In alta ordine de idei, Samoila Szabo a spus ca sistemul de acordare a fondurilor UE pentru proiectele cofinantate prin intermediul programului Fermierul trebuie regandit, daca se mentine ritmul redus de depunere a cererilor de finantare.
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala a primit pana acum doar 22 de cereri de finantare, cele mai multe pentru investitii in exploatatiile agricole sau imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole.
Autor: Claudia Botezatu