In urma numeroaselor atacuri si amenintari teroriste care au traumatizat Occidentul in ultimii ani, industria de securitate a devenit unul dintre cele mai profitabile domenii de activitate la nivel global.
Dupa cum se arata intr-un material USA Today, numai anul acesta guvernele si companiile vor cheltui 59 de miliarde de dolari pentru implementarea unor masuri de securitate sporita, o cifra de sase ori mai mare decat cuantumul investitiilor de acest gen in 2000. Astfel, industria de securitate este in prezent mai profitabila chiar decat industriile cinematografica si muzicala, ale caror venituri pe anul acesta sunt prognozate sa ajunga la cate 40 de miliarde de dolari.
Apararea, una dintre cele mai dinamice industrii din Statele Unite
Tomer Amit, vicepresedintele Homeland Security Research, declara ca productia de sisteme de securitate adaptate la normele cu mult mai stricte introduse de guvernul american dupa 11 septembrie 2001 este, in prezent, una dintre cele mai profitabile oportunitati de afaceri. Amit explica si care sunt principalele tendinte in mediul de investitii din domeniul securitatii: chiar daca in acest domeniu activeaza atat corporatii (precum Halliburton, fosta firma a lui Dick Cheney) cat si mici companii care ofera servicii de nisa (cum este compania ICx MesoSystems din Albuquerque, specializata in minisisteme de detectare a armelor biologice), principalele castiguri sunt realizate de companiile mari; industria de securitate si-a extins sfera de servicii de la cele potrivite domeniului aviatic la medii foarte variate, spre exemplu detectarea agentilor chimici, biologici si radiologici, securizarea granitelor si porturilor, a uzinelor industriale si nucleare; cel mai important client pentru astfel de servicii este Ministerul de Aparare Interna din Statele Unite (Department of Homeland Security); in fine, cele mai active si profitabile companii din domeniu sunt cele din Statele Unite.
Cele mai mari afaceri din domeniu
Ilustrativ pentru dimensiunile castigurilor care pot fi realizate in acest domeniu este contractul in valoare de 2 miliarde de dolari, privitor la supravegherea granitelor Statelor Unite, pe care Ministerul de Aparare Interna american l-a scos la licitatie luna aceasta. Castigatorul contractului va trebui sa creeze o strategie comprehensiva de protejare a granitelor, care sa cuprinda si parametrii de functionare a personalului, infrastructurii, tehnologiilor si fortei de reactie rapida aflate in subordinea autoritatilor de frontiera.
Importanta contractului este reflectata si de faptul ca principalii competitori in aceasta licitatie sunt cinci mari corporatii, si anume: Lockheed Martin, Raytheon, Boeing, Northrop Grumman si Ericsson. Un alt contract masiv, poate cel mai important din scurta istorie de numai 6 ani a Ministerului de Aparare Interna din SUA, este cel privitor la introducerea pasapoartelor biometrice pentru inregistrarea strainilor care primesc acces in Statele Unite.
In 2004, corporatia Accentor a castigat acest contract, care i-ar putea aduce in 10 ani profituri de aproximativ 10 milioane de dolari.
Marile corporatii au cel mai mult de castigat
Fiind o industrie care aduce atat de multe castiguri, serviciile de securitate au atras atentia publicului, iar guvernul american a ajuns repede sa fie criticat pentru ca prefera sa incheie contracte mai ales cu corporatiile. Consultantul Doug Laird, fost angajat al guvernului american, dar si al companiei private Northwest Airlines, arata ca marile companii de securitate sunt favorizate fata de cele mai mici, o situatie care nu este nicidecum caracteristica pentru domeniul acestui gen de servicii. Din totalul sumelor cheltuite de guvernul american pe acest tip de servicii, nu mai mult de 33% ajung la firmele mici. Totusi, acestea nu sunt excluse de pe piata, ba chiar sunt deseori subcontractate de marile companii, iar aceasta se datoreaza in primul rand serviciilor foarte specializate pe care le ofera si flexibilitatii lor.
Oamenii se tem, companiile castiga
In ansamblu, industria de servicii de securitate este in continua crestere, pe fondul alimentarii temerilor publicului ca terorismul este o amenintare tot mai mare si ca riscurile sunt prezente peste tot in societate.
Chiar si in lipsa unui atac similar cu cel de la 11 septembrie, veniturile industriei de securitate se vor tripla pana in 2015, ajungand la 178 de miliarde de dolari. Insa in cazul unui atac real, castigurile industriei vor ajunge sa fie de 12 ori mai mari decat valoarea curenta, putandu-se ridica si pana la 730 de miliarde de dolari.
Autor: Claudia Ciobanu