Deficitul comercial FOB/CIF al Romaniei, la 30 octombrie a.c, a ajuns la 7,734 miliarde de euro, doar in luna octombrie acesta fiind de 1,138 miliarde de euro. In acest ritm si avand in vedere media ultimelor luni, nu este exclus ca deficitul comercial sa se apropie de cifra-record de 10 miliarde de euro, cu atat mai mult cu cat doar 75,5% din totalul importurilor pe primele 10 luni reprezinta importuri definitive. In plus, urmeaza Sarbatorile de Iarna, perioada caracterizata de cresterea importurilor de produse de consum.

Privita din punctul de vedere al provenientei importurilor, Romania apare ca o tara pe deplin “integrata” in UE. Dar daca eliminam tarile din UE, tara din care importam cel mai mult este Rusia, cu 8,3% din total importuri, care se situeaza in clasamentul general pe locul al III-lea, dupa Italia, cu 15,7%, si Germania, cu 14%. Dar acest lucru este normal, din moment ce Rusia este principalul furnizor de gaz metan si de alte produse din categoria celor minerale.

Adevarul este ca si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a apreciat, recent, ca importurile vor depasi in acest an “cu peste noua miliarde de euro” valoarea exporturilor. Totusi, Mugur Isarescu pare destul de optimist cand afirma ca deficitul de cont curent s-ar putea incadra in 8% din PIB, avand in vedere ca transferurile de la cetatenii romani din strainatate sunt estimate la 3,5 miliarde de euro.

Citeste si:  Fructe padurete. Zmeura si macesele din Bucovina, la mare cautare in Europa

Importuri de 10 miliarde doar pentru masini, echipamente electrice si produse minerale

Valoarea totala a importurilor CIF pe primele 10 luni ale acestui an a fost de 26,127 miliarde de euro, cunoscand o crestere de 24,1% fata de perioada similara a anului trecut. Analizand structura importurilor pe primele 10 luni ale acestui an, rezulta ca circa 10 miliarde au fost destinate doar pentru importul de masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile, in valoare de 5,996 miliarde de euro, pe de o parte, si pentru produse minerale, in valoare de 4,03 miliarde de euro, pe de alta parte. Pe locul al III-lea se situeaza articolele de imbracaminte, cu 2,75 miliarde de euro, urmat de cel de mijloce si materiale de transport, cu 2,7 miliarde.

Exporturi mai mari cu 17% fata de anul trecut

Si exporturile FOB, pe primele 10 luni, au crescut fata de perioada similara a anului trecut cu 16,9%, dar ritmul este mult inferior importurilor, ajungand la doar 18,4 miliarde de euro. In structura pe marfuri, pe primul loc se situeaza exportul de articole de imbracaminte si materiale textile, cu 3,537 miliarde, urmat de cel de masini si dispozitive mecanice, aparate si echipamente electrice etc, cu 3,19 miliarde de euro. De asemenea, exportul de produse minerale ocupa locul al IV-lea, cu 2,1 miliarde de euro.

Citeste si:  SIF-urile asigura lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti

Si in cazul exporturilor am putea aprecia ca suntem “integrati in UE”, din moment ce pe aceasta piata exportam 67,8%, cu 8,2% mai mult ca in perioada similara a anului trecut.

Certificate de import-export produse agricole

Potrivit unei hotarari de guvern, aprobata joi, operatiunile comerciale cu produse agricole, care necesita certificat de import sau export, se vor putea derula numai dupa obtinerea certificatului de catre operatorii economici. Practic, agentii economici vor derula operatiunile de import si de export cu anumite produse agroalimentare, care se stabilesc prin hotarare de guvern, pe baza unui certificat de import sau de export, eliberat de Agentia de Plati si Interventie, cu conditia constituirii unei garantii, in conformitate cu prevederile Legii nr. 299/2005. Competenta de eliberare a certificatelor de import si de export pentru produse agricole revine in exclusivitate Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, cu sediul central in Bucuresti, formularele tip putand fi procurate si de la sucursalele judetene ale acesteia.

Citeste si:  BCR, pe locul 332 in lumeq

Termenul de valabilitate a certificatului de import este de 60 de zile, iar a certificatului de export, de 90 de zile, in ambele cazuri nu mai tarziu de ultima zi dinaintea datei aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Actul normativ stabileste ca Agentia poate recurge la anularea certificatelor eliberate si a extraselor emise in baza acestora, conform legii. De asemenea, Agentia va transmite Autoritatii Nationale a Vamilor, in vederea difuzarii catre birourile vamale teritoriale, specimenele de semnaturi ale persoanelor imputernicite sa elibereze certificate de import si certificate de export, precum si amprentele de stampila.

Autor: Petre Porea