Numarul sugarilor care beneficiau, conform legii, de lapte praf gratuit, va fi injumatatit. Si asta pentru ca Ministerul Sanatatii nu mai vrea sa-si iroseasca resursele in protectia sociala. Totodata, intarzierea licitatiei va face ca lipsa laptelui praf sa se prelungeasca pana in aprilie.

Daca anul trecut, Ministerul Sanatatii a alocat pentru programul de lapte praf gratuit 400 miliarde de lei, in 2006, banii vor fi redusi la mai putin de jumatate, suma decisa fiind de doar 180 miliarde de lei. “Noi am mostenit acest program de lapte praf, care este mai mult social decat medical. Ministerul Sanatatii n-ar trebui sa-si iroseasca resursele in protectia sociala, ci Ministerul Muncii ar trebui sa preia acest lucru”, ne-a declarat Virgil Paunescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Acesta a precizat ca, potrivit statisticilor internationale, doar 20% dintre nou-nascuti ar avea nevoie de lapte praf, din cauza problemelor cu alaptarea pe care le au mamele, in timp ce in Romania procentul este de peste 50%, un procent care nu ar corespunde realitatii. “UNICEF si OMS ne-au atras atentia ca acest program de lapte praf in exces descurajeaza alaptatul la san. Suptul e un efort si pentru copil si pentru mama si e mult mai simplu sa umpli biberonul. In plus laptele praf e dulce, in comparatie cu cel matern, iar copilul va refuza sa mai fie alaptat. Am inceput deja investigatii, prin directiile sanitare judetene, si am constatat ca multe dintre recomandarile pentru lapte praf date de medici sunt facute fara discernamant. Avem semnale si ca o parte din lapte nici nu a ajuns la sugari. Vom cerceta derularea programului si in Bucuresti, unde, in 2005, peste 15.000 de copii au beneficiat de lapte praf gratuit, ceea ce inseamna ca 70% dintre mame nu au putut alapta”, a afirmat Virgil Paunescu. Medicii sustin insa ca acest consum mare de lapte praf are ca explicatii varstele destul de inaintate ale mamelor, agitatia, stresul, oboseala si saracia, care determina disparitia laptelui propriu. Potrivit Legii 321/2001, copiii cu varste cuprinse intre 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern primesc lapte praf gratuit, formula pentru sugari. Ministerul Sanatatii trebuie sa aloce fonduri pentru acest program, iar distribuirea laptelui praf se face de catre primarii, la recomandarea medicilor de familie.

Citeste si:  Marci cat o tara

Mai mult de jumatate din judetele tarii au ramas fara lapte praf pentru sugari, iar cele mai afectate sunt zonele din Moldova.

Criza de lapte praf, pana in aprilie

De cateva zile, autoritatile locale au semnalat criza laptelui praf pentru sugari, din cauza faptului ca licitatia pentru achizitionarea acestui produs nu s-a organizat nici pana in prezent.

Laptele praf care s-a mai distribuit si inca se mai distribuie in unele localitati provine din stocurile de anul trecut, care se epuizeaza rapid. Conform Ordinului MS nr.62/2005, licitatia pentru achizitia de lapte praf nu se poate face decat de catre Ministerul Sanatatii. “Vina pentru intarzierea licitatiei ne apartine, iar cei vinovati de aparitia acestor disfunctionalitati vor fi sanctionati. Ministrul Nicolaescu stia de aceasta situatie si va lua masuri. Deocamdata se lucreaza la metodologia de licitatie si abia prin aprilie vom putea avea laptele praf. Acum s-a deblocat 20% din suma pentru 2006 si directiile de sanatate publica vor putea achizitiona cantitati de lapte praf”, a precizat secretarul de stat in MS, Virgil Paunescu. Pentru a debloca situatia creata, miercuri seara, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, si ministrul MAI, Vasile Blaga, au semnat un ordin comun prin care permit si directiilor de sanatate publica sa organizeze licitatii pentru lapte praf.

Citeste si:  Dana Nastase, suspectata ca face miliarde din atestarea chelnerilor

Autor: Claudia Marcu