Confruntat cu pozitiile divergente exprimate de catre reprezentantii partidelor din arcul guvernamental pe tema reformarii sistemului politic, presedintele Traian Basescu a anuntat ca va continua demersurile de promovare a acestei teme pana la ajungerea unui consens. In cazul in care nu se va ajunge la aceasta intelegere, seful statului a aratat ca va supune tema reformarii politice referendumului, impreuna de prevederile constitutionale ce vor trebui elaborate pentru viitorii europarlamentari.

Basescu a tinut sa precizeze ca teza unicameralismului este punctul lui personal de vedere, lasand insa deschisa modalitatea de imbunatatire a clasei politice. Termenul acestui referendum ar putea fi sfarsitul anului 2006. “Dincolo de parerile noastre exista una suverana pe care se pare ca o ignoram sau o refuzam, cea a poporului roman?, a declarat Basescu.

El a apreciat faptul ca toate partidele din Coalitie sunt de acord cu necesitatea reformarii Parlamentului. Basescu a anuntat ca va chema la consultari si reprezentantii societatii civile, sperand ca astfel acestia vor reusi sa schimbe parerea actuala a partidelor.

Basescu a contrazis-o pe baroneasa Nicholson care ceruse amanarea reformei clasei politice dupa integrare, apreciind ca in cazul in care raportul Comisiei Europene nu va contine o eventuala clauza de salvgardare pentru Romania, sa se treaca la consituirea comisiei constituante necesare pentrut modificarea textului fundamental. Basescu a criticat insa blocajul parlamentar actual pe care il pune si pe seama modului in care reprezentantii coalitiei au gestionat Regulamentele celor doua Camere. “Nu inteleg de ce era nevoie de modificarea celor 263 de articole cand era de ajuns modificarea a doar 3 articole”, a apreciat Basescu, referindu-se la prevederile ce reglementeaza conditiile de revocare ale presedintilor celor 2 Camere. Basescu a aratat ca nu are cum sa-si exercite rolul de mediator intre partidele politice pentru solutionarea blocajului din Parlament, deoarece “i s-au prezentat numai pozitiile partodelor din arcul guvernamental”, aratand ca nu este genul care sa alerge pe strada sau prin fonduri de vanat dupa unii politicieni pentru a se consulta cu ei pe marginea acestor teme. “N-am vanat, n-am pescuit niciodata”, l-a luat Basescu pe Adrian Nastase peste picior.

Citeste si:  PD da astazi ultimatum Coalitiei

In alta ordine de idei, presedintele a aratat ca potrivit propriilor analize raportul Comisiei va fi pozitiv pentru Romania, continand “referiri spectaculoase” in domeniul justitiei, mediului si internelor, dar ca nu exclude ca in aprilie 2006 urmatorul raport sa contina clauza de salvgardare datorita a doua restante: marea coruptie si securitatea frontierelor. Presedintele s-a pronuntat si pentru un buget pe 2006 care sa fie “asezat 100% pe proiecte”.

Boureanu recunoaste duplicitatea partidelor

Daca majoritatea politicienilor declara ca reforma clasei politice si a sistemului electoral este necesara, putini sunt aceia care recunosc ca politicienii nu se vor grabi sa schimbe un sistem care ii favorizeaza.

Printre acestia se afla deputatii liberali Mona Musca si Cristian Boureanu. Prezent la un seminar pe tema sistemelor electorale, Boureanu s-a aratat pesimist in legatura cu vointa politicienilor de a introduce votul uninominal.

“Dau mai putin de 20% sanse votului uninominal sa fie folosit la urmatoarele alegeri”, a declarat Boureanu. El a mai spus ca nu este nici adeptul republicii parlamentare, pentru ca, pastrand situatia de azi din interiorul partidelor, “vom avea un presedinte ales in doua birouri de niste sforari sefi”. “Nu cred in votul nominal in Parlament atata timp cat nu introducem votul uninominal.

Citeste si:  Amânare. Neimpozitarea profitului reinvestit, poate din 2010

Nu stiu cati parlamentari se vor gandi cand voteaza la cetatenii care i-au ales, atata timp cat prezenta lor in Parlament va depinde de relatia lor cu seful de partid”, a mai spus Boureanu. El a punctat ca daca vom introduce votul majoritar, la sase luni de la acest lucru, PNL si PD vor trebui sa fuzioneze pentru a face fata noilor provocari. Mona Musca a aratat ca, desi multi evita reforma clasei politice, introducerea votului nominal in Parlament si a celui uninominal pentru alegerea parlamentarilor sunt chestiuni ce tin de responsabilitatea politica.

Autor: Marius Vulpe, Eliza Olteanu