Cardul European de Asigurat te “plimba” prin Europa (doar prin statele membre!) si-ti da siguranta! De la 1 ianuarie, romanii care merg in tarile Uniunii Europene nu mai sunt obligati sa aiba asigurare medicala, ei putand folosi, in locul acesteia, Cardul European de Asigurat – instrument emis numai la cerere de casele de asigurari de sanatate. In baza cardului, romanii vor primi acelasi tratament ca si cetatenii statului de destinatie.

Cardul tau, in 7 zile!

Nu e reclama la cardul Raiffeisen Bank – cel emis in 7 zile (daca va mai aduceti aminte!), ci atat va dura emiterea unui Card European de Asigurat, de la depunerea cererii la casa de asigurari de sanatate. Costul acestuia nu va depasi 2,166 lei, adica putin peste un pol daca calculam in lei vechi. Un lucru este important si trebuie subliniat: acest card va fi emis doar celor care isi platesc la zi contributia la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS). Cardul este valabil sase luni si poate fi folosit numai in fata autoritatilor sanitare din tara de destinatie sau de tranzit, pentru a dovedi calitatea de asigurat in Romania.

Cum il identific?

Cardul va avea dimensiunile unui card bancar si va contine o serie de date despre posesor – numele, prenumele, numarul personal de identificare – si despre institutia emitenta, precum si data expirarii, fara insa a cuprinde si informatii medicale.

Cum il poti obtine?

Cererea-tip de obtinere a cardului va fi completata la sediul casei teritoriale de asigurari la care este inscris asiguratul, unde acesta va trebui sa prezinte o copie de pe buletinul sau cartea de identitate si dovada ca este asigurat (adeverinta de salariat, talonul de pensie, alt act specific, dupa caz).
In cazul minorilor sub 14 ani, va fi depusa o copie dupa certificatul de nastere. Ulterior, cardul va fi primit la adresa specificata de solicitant in cerere, in termen de sapte zile lucratoare de la solicitare.

Primirea cererilor de elibrare a cardului la casele teritoriale de asigurari de sanatate este posibila incepand cu prima zi lucratoare a anului viitor. Prin urmare, cei care pleaca peste hotare chiar in primele zile ale anului 2007 nu vor primi cardul in avans, deoarece abia dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana CNAS va primi de la Bruxelles numarul european de identificare, care trebuie inscris obligatoriu pe card.

La ce folosesti cardul?

Cardul nu da dreptul posesorului sa beneficieze de tratamente in strainatate pentru probleme de sanatate pre-existente calatoriei. Pentru cazurile in care ar fi obtinuta totusi asistenta medicala in strainatate pentru alte probleme de sanatate decat cele ivite in cursul calatoriei, legislatia din domeniu prevede recuperarea banilor de catre CNAS de la respectivele persoane, pe cale juridica, existand posibilitatea ca faptuitorii sa intre si sub incidenta legii penale.

Cardul va permite asiguratului aflat in calatorie accesul la tratamente de urgenta, de necesitate cum sunt intitulate in UE, fara sa mai fie necesara
incheierea unei asigurari private de sanatate in acest scop. Tratamentul in caz de necesitate se va face in conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurari de sanatate din tara respectiva, ceea ce inseamna ca unele tratamente care sunt gratuite in Romania ar putea fi doar compensate partial in statul unde survine problema de sanatate, sau invers (spre exemplu, in Germania asiguratii achita o co-plata de 10 euro pe zi de spitalizare, pentru primele 20 de zile de spitalizare din fiecare an calendaristic).

Reciproc, cetatenii altor state comunitare vor beneficia, in baza Cardului European de Asigurat, de tratamente in aceleasi conditii ca si asiguratii romani, daca vor avea probleme de sanatate in timpul calatoriei in tara noastra.

Ce se intampla cand imi este refuzata eliberarea acestuia?

Casa de asigurari de sanatate nu poate refuza eliberarea cardului european decat in situatia in care asiguratul nu face dovada platii la zi a contributiei la sanatate. In cazul in care circumstante exceptionale impiedica eliberarea cardului european, casa de asigurari de sanatate va elibera un certificat inlocuitor provizoriu, cu o perioada de valabilitate stabilita conform legii.

Autor: Gabriela Dinu