Atunci cand nu ai grija sa construiesti o fundatie durabila pe care sa se poata dezvolta un parteneriat de afaceri sau o alianta stabila si puternica, pot aparea rezultate dezastruoase. Urmatoarea lista contine 10 pasi de baza care te pot ghida atunci cand doresti sa intrii intr-un parteneriat de afaceri sau alianta, si care pot sa diminueze sansele aparitiei unor rezultate negative si sa mareasca sansa stabilirii unui parteneriat de succes.

1. Dupa ce v-ati ales unul pe altul ca parteneri potentiali, stabiliti idei, obiective si filozofii comune pentru echipa pe care o construiti.

Cautati sa fiti compatibili in privinta provocarilor, stimulati-va reciproc pe parcursul timpului si dezvoltati – va in acelasi timp increderea unul fata de celalalt.

2. Alege-ti un partener ale carui puncte tari sa fie complementare cu limitele celuilalt partener si vice versa.

3. Discuta proiectul sau punctul central al parteneriatului pe care il dezvolti.

4. Stabileste tipul de parteneriat pe care il vei crea.

Citeste si:  Fiscalitatea dupa 1 ianuarie 2007

Va fi Egalitar sau va presupune o relatie tip Asociere, sau vreo varianta de mijloc? Cateva elemente importante ce trebuie sa fie luate in considerare sunt: determinarea nivelului de risc financiar, resursele de timp si energie disponibile pentru proiect, si existenta anterioara a oricarui tip de proprietate intelectuala legata de proiect. In etapele de formare a proiectului se recomanda angajarea unui consilier (“coach”) care are experienta in acest domeniu. Acest lucru poate fi facut si pe viitor la nevoie pentru a proteja interesele fiecaruia dintre partenerii implicati.

5. Creeaza un plan de compensatie financiara serios, pentru profiturile incasate, aprobat de ambii parteneri sub forma unui document sau contract.

In aceasta faza ar fi de asteptat sa intre in discutie si stabilirea unei reprezentari legale a parteneriatului.

6. Stabileste rolul fiecarui partener in cadrul proiectului, intr-o maniera bine definita si documentata pentru a beneficia de recomandari ulterioare.

Fii responsabil pentru rolul tau, pana cand ambii parteneri decid sa schimbe structura de roluri stabilita.

Citeste si:  Decizii, decizii!

7. Creeaza si sprijina intentia de a pune mereu in actiune planul de lucru, de a revizui rezultatele actiunilor intreprinse, si de a realiza modificari necesare pentru sanatatea parteneriatului pe durata aliantei.

8. Daca se poate obtine un sprijin inainte de a intra in parteneriat.

Va fi nevoie sa-i educi cu privire la cheltuieli de timp, bani, energie si alte resurse necesare pentru a lansa cu succes proiectul (ele) reprezentate prin parteneriatul tau.

9. Convoaca sedinte programate cu regularitate in fiecare saptamana.

Aceste sedinte vor fi stabilite pentru a discuta reusitele si provocarile, ce functioneaza si ce nu, puncte disputate, si planificari de comun acord privind cresterile si dezvoltarile ulterioare.

10. Stabileste o perioada minima de timp asupra careia ambii parteneri vor fi de acord si de la care nu se pot eschiva.

Noile afaceri au nevoie de timp precum plantele care au nevoie pe langa insamantare, sa fie udate si ingrijite, curatate de buruieni si in ultima instanta recoltate.

Citeste si:  Ponturi ale publicitatii