Cei care au cumparat in urma cu un an unitati la unul dintre fondurile diversificate de investitii, unele dintre ele administrate de banci precum BCR, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank sau Bancpost, au acum un castig mediu de 13%. De la inceputul anului, aceste fonduri au avut un randament de 8,7%. Cei care si-au asumat un risc mai mare si au cumparat unitati la un fond de actiuni, au obtinut un castig mai mare: de 15,6% de la inceputul anului si de 22,2% in ultimele 12 luni. Asadar, aproape de trei ori mai mult decat un depozit bancar clasic, care ofera dobanzi de cel mult 8% pe an.

Dupa cum era de asteptat inca din luna anterioara, in luna octombrie, fondurile deschise de actiuni in special, dar si cele diversificate, au recuperat in mod spectaculos tot decalajul inregistrat fata de inceputul anului, se arata intr-un comunicat de presa al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Din punct de vedere al evolutiei activelor nete cumulate pe total opcvm, luna raportata consemneaza un nivel de peste 558 mil.lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 4,7% fata de luna anterioara si cu peste 64% fata de inceputul anului. Exprimate in moneda europeana, activele nete insumeaza peste 158 mil.€, adica cu 4,6% mai mult decat luna anterioara si cu peste 71 % mai mult decat la inceputul anului. Mentionam ca aceasta crestere a avut loc pe fondul unei aprecieri a
leului fata de euro cu 4,4% in aceasta perioada.

Daca pe ansamblul industriei, media de crestere a activelor a fost in acest an de peste 64%, pe categori de fonduri, cresterile de activ net au avut dinamici diferite. Mentinandu-se in topul atractivitatii si in aceasta perioada, fondurile diversificate si cele de actiuni, reusesc practic sa-si dubleze nivelul activelor nete. Tot in acest interval de timp, fondurile de obligatiuni, datorita scaderii de active inregistrata in luna oct. de FDI Stabilo, nu reusesc decat o crestere cu 7,4% fata de inceputul anului. Mentiunea speciala se cuvine fondurilor monetare, care dupa mai multe luni consecutive de scadere a activelor nete, reusesc in luna octombrie sa depasasca nivelul inregistrat la finele anului 2005 cu 1,5%.

Si in acesta luna, fondurile diversificate isi continua procesul de consolidare a pozitiei de lider de piata, depasind nivelul de 40% din aceasta si un volum de peste 63 mil.€ active. Ele sunt urmate de fondurile de actiuni, care spre deosebire de luna trecuta au mai “ciupit” 3% din piata atingand astfel un nivel de 30,4% la finele lunii octombrie, sau exprimat in moneda europeana, un volum de 48,2 mil.€. Iata asadar ca aceste doua categorii de fonduri, reusesc cu numai doua luni inainte de sfarsitul acestui an sa cumuleze peste 70% din activele nete ale intregii piete, fata de circa 53% cat detineau la inceput de an.

Urmarind nivelul intrarilor nete de capital inregistrat in luna octombrie, observam ca diferenta de atractivitate intre fondurile monetare si de obligatiuni pe de o parte si cele diversificate si de actiuni pe de alta parte, creste constant in favoarea ultimelor. Astfel, din volumul total de subscrieri inregistrat in luna raportata, adica 44,1 mil.lei, peste 50% au fost inregistrate in contul fondurilor diversificate si de actiuni. Daca ne referim la intrarile nete de capital, numai fondurile diversificate si de actiuni la un loc, inregistreaza peste 12 mil.lei (3,4 mil.€), spre deosebire de fondurile de obligatiuni care au un flux negativ de -10,5 mil.lei. Fondurile monetare au inregistrat si ele niveluri insemnate de operatiuni de subscriere insa si fluxul de rascumparari a fost semnificativ astfel ca intrarile nete s-au situat doar la valoarea de 1,6 mil.lei.

Si numarul de investitori inregistreaza crestere in luna octombrie cu 2,5%, iar fata de anul 2005 cu peste 7,8%.
Pe categorii de fonduri, cele mai mari cresteri ale numarului de investitori in luna raportata le inregistreaza fondurile de actiuni cu 9,1%, fondurile de obligatiuni cu 1,4% si fondurile monetare cu aproape 1%.

Indicele IFM a inregistrat in luna octombrie o apreciere de 6,50% (637,09 puncte). In anul 2006, IFM a cunoscut o apreciere de 8,89 puncte procentuale. Fata de perioada similara a anului precedent, indicele s-a apreciat cu 10,94 %, iar pe ultimii 3 ani inregistreaza o apreciere de 66,16.

Articol integral in Ghiseul Bancar