Dupa cum a jucat cu olandezii, Argentina e sigur printre finalistele Cupei Mondiale. Dar ce ne facem cu oalele noastre, mai precis cursul de schimb, prabusirea Bursei, cresterea dobanzilor la euro si dolari? Raspunsul simplu este: cumparam un contract futures la Bursa din Sibiu. Iata cum se procedeaza. Sa luam mai intai exemplul investitiei in actiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori din Bucuresti (BVB). Sa presupunem ca astazi cumparam o actiune la pretul de 1.000 de lei si previzionam ca peste un an pretul acesteia va creste la 1.200 de lei, deci ne asteptam la un castig de 200 de lei. Totusi, dupa cum se stie, jocul la Bursa presupune o speculatie, deci un risc: pretul actiunilor poate creste, dar si scadea, asadar nu exista un castig asigurat, ca in cazul obligatiunilor sau dobanzilor fixe. Cu alte cuvinte, peste un an pretul actiunii noastre poate la fel de bine sa fie 1500 sau 800 de lei, nimeni nu poate garanta. Cu toate acestea, exista acei speculatori care ne garateaza, prin intermediul contractelor futures, pretul actiunii stabilit cu trei sau sase luni inainte, iar de astazi, dupa cum au ununtat reprezentatii Bursei din Sibiu, chiar si cu 9 sau 12 luni inainte.

Citeste si:  Combaterea spalarii banilor: unda verde pentru crearea unei agentii de control la nivel european

Asadar, constienti fiind de riscul ca valoarea actiunii noastre cumparate cu 1.000 de lei sa ajunga peste un an la pretul de 1.300 de lei, dar la fel de bine
putand scadea la 900 de lei, ne putem asigura un castig prestabilit cu 3, 6, 9 sau chiar 12 luni de zile inainte.

Cum facem asta? Mergem pe piata paralela din Sibiu si vindem un contract, sau o conventie dupa denumire, de minim 1.000 de actiuni la pachet, cu pretul dorit a-l rascumpara peste un numar de luni sau un an (de aceea i se spune futures), sa presupunem 1.200 de lei pe actiune.

Daca am cumparat, asadar, pe piata futures, un contract de actiuni scandent la 12 luni cu pretul de 1.200 de lei pe actiune, iar pretul actiunii respective la Bursa va fi peste un an de 1.100, eu voi cumpara atunci actiunile la pretul Bursei, de 1.100, ramanand astfel cu un castig de 100 de lei pe actiune, la care se adauga castigul de 100 de lei din pretul de vanzare initial, de 1.200. In total, asadar, 200 de lei asigurati.

Citeste si:  Dolarul a recuperat din terenul pierdut in fata euro

Sa luam acum urmatorul scenariu: sa presupunem ca actiunile cumparate cu 1.000 de lei la Bursa se devalorizeaza intr-un an si ajung la pretul de 900 de lei. Ce se intampla atunci: din vanzarea actiunilor la bursa pierd asadar 100 de lei, dar am posibilitatea sa le cumpar de pe piata futures cu 900 de lei, dupa ce le-am vindut la inceputul anului cu 1200, asadar un castig de 300 de lei. Din care scad pierderea de 100 de lei rezultata in urma devalorizarii pe Bursa, castigul final fiind de 200 de lei pe actiune.

Dar ce se intampla daca actiunile mele se apreciaza mai mult decat am prevazut, in loc de 1200 de lei ajung la 1500 de lei? Castig diferenta de 500 de lei? Nu, pentru ca si speculatorii trebuie sa-si compenseze pierderile in cazul platii actiunilor devalorizate. Asadar, voi cumpara la pretul SPOT, pretul Bursei, de 1.500 de lei, deci mai scump decat am vandut, la 1.200 de lei, pierzand asadar 300 de lei. Castigul care-mi revine este, asadar, tot de 200 de lei.

Citeste si:  Frigul incalzeste titlurile petroliere la BVB

In acest fel, ne-am asigurat cu un an inainte un castig de 200 de lei pe actiune, indiferent de evolutia ulterioara a preturilor. Cu alte cuvinte, facem o investitie riscanta (pentru ca jocul la Bursa e cel mai riscant) fara nici un risc. Sau, daca vreti, cu riscul unui castig minim, dar sigur.