Cu mai putin de doua luni inainte de Revelion, bancile comerciale au pus deja la punct tacticile pentru ofensiva promotiilor de iarna. Intrucat in perioada sarbatorilor de iarna, cheltuielile romanilor, si nu numai, cresc semnificativ, si o data cu ele si nevoia de finantare, bancile au pus la dispozitia clientilor tot felul de pachete promotionale. Astfel, sunt oferite credite cu dobanzi mai mici sau tombole cu premii scumpe. Reprezentantii bancilor considera ca la sfarsitul fiecarui an, numarul romanilor care se imprumuta este cu 15% mai mare decat in orice perioada. Anul acesta, deoarece puterea de cumparare a crescut foarte mult, bancherii se asteapta ca procentul de 15% sa fie depasit.

Oferte valabile pana la sfarsitul lui ianuarie

Promotiile bancare au inceput la 1 noiembrie si dureaza pana la 30 ianuarie 2007. Din ofertele speciale, clientii castiga faptul ca-si pot petrece sarbatorile fara mari eforturi financiare si-si pot permite mai multe cumparaturi, cu ajutorul creditelor. La randul lor, bancile castiga si mai mult, de pe urma dobanzilor si a comisioanelor bancare si, implicit, de pe urma volumului mai mare al imprumuturilor acordate. De exemplu, Banca Comerciala Romana (BCR) ofera reduceri de pana la 2% la creditele de nevoi personale in lei, prin produsul «Divers Extra BCR».
Si alte banci comerciale, precum Raiffeisen, Finansbank si Banca Romaneasca, au introdus credite cu dobanzi mai mici, dar si cardurile-cadou de cumparaturi, cu dobanda 0%.

Si intreprinderile financiar nebancare si magazinele de electrocasnice au urmat modelul bancilor si au lansat diverse oferte promotionale, prin care oamenii pot cumpara diverse obiecte, in rate, cu dobanda zero. Ceea nu stie, insa clientul, este ca la incheierea contractului cu magazinul de electrocasnice, va trebui sa plateasca un avans substantial.

Romanii pleaca in vacante… pe credit

Intrati deja in febra cautarii unei destinatii pentru petrecerea Craciunului si a Revelionului, romanii apeleleaza la banci pentru a imprumuta bani pentru plimbare. In fiecare an, bancile lanseaza diverse pachete promotionale de creditare pentru vacante si calatorii, la dobanzi usor micsorate. De asemenea, exista si oferte noi, dar si unele mai vechi, dar “cosmetizate”.
Clientii pot primi de la banci intre 500 si 5.000 euro pentru petrecerea vacantelor de iarna.
Banci precum BCR, BRD sau Alpha Bank au incheiat contracte cu agentiile de turism si cu Oficiul National Turism (ONT), pentru a le facilita clientilor accesul la finantarea vacantei dorite.

Autor: Otilia Caloian