Comisia Europeana propune un cadru pentru o moneda euro digitala. In conditiile in care tot mai multe banci centrale din toata lumea, 100 in total, se pregatesc sa treaca la varianta digitala a monedei nationale, europenii nu vor sa ramana in urma si contureaza euro digital.

Comisia Europeana a prezentat doua propuneri menite sa garanteze ca cetatenii si intreprinderile pot continua sa faca retrageri si plati cu bancnote si monede euro in intreaga zona euro si pentru a defini un cadru pentru o posibila noua forma digitala a monedei euro pe care Banca Centrala Europeana ar putea sa o emita in viitor, in completarea numerarului. Un eventual euro digital nu va fi lansat inainte de 2028.

Astfel, cele doua seturi de masuri se sustin reciproc. Orice persoana care doreste sa plateasca cu moneda centrala poate alege intre a plati in numerar sau sub forma digitala. De asemenea, Comisia a prezentat o propunere legislativa de instituire a cadrului juridic pentru o posibila moneda euro digitala, care sa vina in completarea platilor cu bancnote si monede euro. Cetatenii si intreprinderile ar avea astfel la dispozitie o optiune suplimentara – pe langa optiunile private actuale – care le-ar permite sa plateasca in zona euro cu o forma de plata digitala ieftina, sigura, fiabila si acceptata pe scara larga, si care ar veni in completarea solutiilor private existente in prezent. Odata adoptata de Parlamentul European si de Consiliu, propunerea de ieri ar stabili cadrul juridic pentru moneda euro digitala, insa Banca Centrala Europeana va fi cea care va decide daca si cand sa emita moneda euro digitala.

Citeste si:  Fiscul ia cu trei maini

Dupa cum precizeaza Comsiai Europeana intr-un comunciat de presa, moneda euro digitala le-ar fi distribuita cetatenilor si intreprinderilor de catre banci si alti prestatori de servicii de plata de pe teritoriul UE. Persoanele fizice ar beneficia gratuit de serviciile de baza cu euro sub forma digitala. Pentru a promova incluziunea financiara, persoanele care nu au un cont bancar ar putea sa deschida si sa detina un cont la un oficiu postal sau la o alta entitate publica, cum ar fi o autoritate locala. Moneda euro digitala ar fi usor de utilizat, inclusiv de catre persoanele cu handicap.

Comerciantii din intreaga zona euro ar fi obligati sa o accepte, cu exceptia comerciantilor foarte mici care aleg sa nu accepte platile digitale (deoarece costul infiintarii unei noi infrastructuri pentru acceptarea platilor in moneda euro digitala ar fi disproportionat).

MM