Romania nu a avut un an 2005 prea bun, mai ales la capitolul dezastre naturale, dar acest fapt nu i-a impiedicat pe multi dintre membrii Cabinetului Tariceanu sa devina mai bogati. In frunte cu premierul, care a obtinut venituri de miliarde (inclusiv din celebra actiune vanduta cu 10.000 de euro), sefii ministerelor au avut grija sa nu-si neglijeze nici interesele proprii.
Diferentele dintre declaratiile depuse la inceput de mandat, in ianuarie 2005, si cele de la sfarsitul aceluiasi an sunt, la multi ministri, greu de constatat, datorita lipsei de pe site-urile ministerului sau ale guvernului a primelor declaratii. Nici macar Monica Macovei, ministrul justitiei, nu are afisate ambele declaratii, desi institutia pe care o conduce a elaborat un ghid de completare a noilor declaratii, in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 14/2005, in care se recomanda: “Reactualizarea unei declaratii de avere sau interese nu se va face prin inlocuirea celei vechi pe Web, ci prin adaugarea ei alaturi de cea veche in dreptul persoanei titulare, intr-o forma corespunzatoare, care sa permita publicului accesul la toata seria de declaratii”.
Cel mai bogat membru al executivului a ramas vicepremierul conservator Gheorghe Copos, care figureaza in Top 300 cu o avere estimata la 230-240 milioane de dolari. Omologul sau de la UDMR, Marko Bela, si-a cumparat un apartament in Capitala, cu valoarea declarata de aproape un miliard de lei vechi, si si-a inlocuit autoturismul Renault Clio din 2001 cu un Volkswagen Golf din 2005. Cel de-al treilea vicepremier, democratul Gheorghe Pogea, nu are afisata decat declaratia de la numirea in functie, din septembrie 2005, si este mai “sarac”. El detine jumatate dintr-un teren, un apartament si o casa de vacanta (toate pe numele sotiei) si conduce un autoturism Oltcit. Are depozite de 460 milioane de lei vechi si datorii de aproape 10.000 de dolari. Totusi, Gheorghe Pogea nu o duce chiar rau, avand in vedere ca, in afara de banii care i-a luat pentru functie, avea deja in buzunar suma de 1,2 miliarde de lei, primiti ca dividende.
Experti in vanzare-cumparare
Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a procedat ca si fostul sau sef pe linie de partid, presedintele Traian Basescu, si a vandut din actiunile pe care le detinea la inceputul anului. A obtinut peste un miliard de lei din aceasta tranzactie si i-a depus la banca. Tot in banci sau in diverse plasamente financiare, facute de-a lungul mai multor ani, ministrul mai are cateva miliarde.
Colega sa, Monica Macovei, de la Justitie, a avut venituri, declarate in decembrie, doar din activitati independente, inclusiv ca si consultant la Consiliul Europei, de circa 180 milioane de lei si 28.000 de euro. Nu a vandut si nu a cumparat nici un bun mai important in cursul anului.
Ministrul pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu, a avut activitate “comerciala” mai bogata in 2005. El a vandut un apartament cu aproape 100.000 de euro, a cumparat o masina Citroen, si-a suplimentat fondurile din banci si a imprumutat cateva zeci de mii de euro de la BRD.
La fel de activ a fost si ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Gheorghe Dobre, care a devenit actionar la o societate din Craiova, a cumparat un autoturism Volkswagen Passat in leasing si a vandut doua alte autoturisme (un Ford Sierra si un Daewoo Espero), pentru 10.500 euro. Din declaratia de avere din decembrie lipsesc doua apartamente care figurau in ianuarie. Conform informatiilor oferite de MTCT, cele doua locuinte nu au fost incluse in ultima declaratie de avere intrucat apartin fiului sau, Laurentiu, care nu se mai afla in intretinerea tatalui.
Ministrul delegat pentru Secretariatul General al Guvernului, Mihai Voicu, a preferat investitiile in actiuni in locul celor imobiliare. El a achizitionat 500 de actiuni la Alro, 11.062 actiuni la Antibiotice Iasi, 20.000 actiuni la Azomures, 18.500 actiuni la Biofarm, 1.250 actiuni la BRD, 1.500 actiuni la Broker SA, 70.000 actiuni la Rompetrol Rafinare, 14.000 actiuni la SIF Oltenia, 10.000 actiuni la Banca Transilvania si 50.000 actiuni la Vrancart Vrancea. Veniturile declarate de ministrul Voicu se ridica la aproximativ un miliard de lei vechi.
Codrut Seres, ministrul economiei si comertului, a cumparat anul trecut in rate un autoturism Volvo S40, a luat un credit de aproape un miliard de la Corporatia de Cultura si Arta Intact si a avut succes cu plasamentele la Bursa. Si ministrul agriculturii a imprumutat un miliard de lei, dar de la banca, desi a obtinut venituri si ca ministru, si ca senator, si a vandut un autoturism Volkswagen Passat cu suma de 7.000 de euro.
Harnici, statici, uituci si “incomparabili”
Ministrul apararii, Teodor Atanasiu, a divortat si s-a casatorit in cursul anului trecut. Cu toate acestea, a gasit timp sa cumpere un teren intravilan de 422 de metri patrati si sa construiasca o casa de 300 de metri patrati, in Alba Iulia, investitiile figurand insa pe numele sotiei, conform ultimei declaratii de avere, depusa la 28 decembrie. Mihai Razvan Ungureanu, ministrul de externe, a fost, in schimb, mult prea preocupat de slujba pentru a avea timp de alte lucruri. Singurele diferente intre cele doua declaratii de avere ale ministrului Ungureanu constau in aparitia unui autoturism Peugeot, pe numele sotiei, si a unui cont in valoare de 60 milioane de lei.
Liberalul Eugen Nicolaescu, ocupat cu reforma din sanatate si cu razboiul impotriva lui Sorin Oprescu, nu a avut timp sa le solicite reactualizarea celor care se ocupa de afisarea declaratiilor de avere pe site-ul Ministerului Sanatatii, astfel ca nu figureaza decat cu declaratia din august 2005. In aceeasi ingrata situatie se afla insa si multi alti ministri din Cabinetul Tariceanu: Laszlo Borbely, Cristian David sau Gheorghe Barbu.
In afara de Gheorghe Pogea, mai exista cativa ministri carora nu li se poate determina evolutia averii, din cauza timpului prea scurt de la numirea in functie si a faptului ca, inainte de a ajunge in guvern, nu au ocupat functii care sa le fi solicitat declaratii de avere: Adrian Iorgulescu, ministrul care a inlocuit-o pe Mona Musca la Ministerul Culturii, si Sebastian Vladescu, cel care i-a luat locul lui Ionut Popescu la Ministerul Finantelor.
Autor: Adrian Horincar