Proiectul de Cod fiscal pentru anul 2006 s-a pierdut pe drumul dintre Ministerul Finantelor Publice si guvern. Desi anuntata cu cateva zile in urma, discutia in cadrul executivului pe marginea ordonantei care urmeaza sa modifice “climatul fiscal” al anului viitor nu a mai avut loc in sedinta de ieri. Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a grabit sa le indice ziaristilor ca ar trebui sa-i intrebe pe cei de la MFP de ce s-a intarziat si sa le recomande sa nu mai comenteze pe marginea unui proiect care poate suferi modificari pana la momentul adoptarii.

Lasand la o parte faptul ca ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, ii copiaza pe predecesori promovand modificari ale Codului fiscal prin ordonanta, si nu prin lege, asa cum e normal, si operand modificari care ating doar cateva sectoare – petrol, alcool, tigarete sau imobiliare, putem spune ca oamenii de afaceri vor miza si pentru anul viitor pe predictibilitate zero! Modificarile la Codul fiscal risca sa fie aprobate si publicate, ca si in alte dati, ulterior datei la care vor intra in vigoare. Tariceanu a declarat ieri ca proiectul se afla in continuare pe circuitul de avizare. El a mai mentionat, vizavi de introducerea pretului minim pentru alcool si tigarete, ca acestea nu vor face altceva decat sa reduca evaziunea fiscala. Un nonsens evident, de vreme ce se stie ca suprataxarea este cea care duce la cresterea pietelor negre. Tariceanu a tinut sa sublinieze ca i-a explicat cum sta treaba in Romania si comisarului european pentru concurenta Nellie Kroes, dar nu le-a oferit ziaristilor si raspunsul acesteia. Daca inaltul oficial european o fi avut vreunul.

Citeste si:  Romanii asteapta ofertele de carduri cu reduceri

Acciza minima favorizeaza anumiti producatori

In ceea ce priveste implicatiile pe care varianta actuala a Codului fiscal o va avea asupra pietei tutunului, reprezentantii Uniunii Generale a Industriasilor sustin la unison cu Consiliul Concurentei ca masura este una contrara regulilor concurentei. “Pornind de la avizul negativ dat de catre Consiliul Concurentei, precum si de la pozitia oficiala a Comisiei Europene, subscriem in a aprecia ca practica accizei minime, si care in realitate mascheaza pretul minim, este contrara legii”, a declarat, ieri, presedintele UGIR, Ioan Cezar Coraci. In opinia sa, introducerea acestei masuri va determina un tratament preferential pentru producatori ca Philip Morris sau BAT, in timp ce fabricile 100% romanesti, dar si investitorii romani care platesc accize la buget in cuantum de 75-80% din pretul unui pachet de tigari vor fi practic scosi de pe piata. “Ni se pare edificator faptul ca un cetatean care cumpara un pachet de tigari Carpati care costa 4.375 de lei plateste 17.625 de lei accize si TVA catre stat”, a precizat Coraci. In aceste conditii, este foarte evident ca actuala varianta a Codului fiscal favorizeaza anumiti producatori care vor dicta, in mod indirect, preturile pe piata asa-ziselor tigari populare.

Citeste si:  Facilitati fiscale in zonele libere

Evaziunea va fi in floare

Efectele introducerii accizei minime la tigari nu va avea decat efecte negative. Daca preturile la pachetele de tigari vor sari in aer, este de asteptat ca romanul de rand sa apeleze la cele mai ieftine produse care nu pot proveni decat din contrabanda. In aceste conditii, contar spuselor premierului, gradul de evaziune va fi in crestere, veniturile din accize la buget vor scadea, iar cultivatorii autohtoni de tutun vor fi practic in pericol de a disparea. In opinia lui Coraci, “piata va fi acaparata de marii producatori, de grupurile de interese care au si impus, de altfel, instituirea acestei accize minime”.

Reprezentantii patronatelor sustin cresterea accizei ad valorem si reducerea celei fixe, astfel incat tigarilor cu preturi maximale mari sa li se aplice acciza la valoarea acestor preturi, iar celor fara filtru, precum si celor low-cost sa le fie aplicata o acciza direct proportionala cu preturile declarate si liber stabilite de catre producator, si nu de valoarea tigarii celei mai vandute.

Citeste si:  Macovei garanteaza pentru Morar

Autor: Ana Jitarita