Romania pare sa urmeze tendinta pietei cardurilor din Turcia, unde mai bine de 70% din carduri, poarta dubla-marca: a bancii emitente si a comerciantului sau firmei unde poate fi folosit, sustin specialistii no-cash. Ieri, BCR a lansat un nou card de credit, in parteneriat cu Depozitul de Calculatoare, pe platforma Visa, parte a strategiei BCR care are in vedere lansarea a 10 noi carduri de credit cu dubla marca, atat in domeniul vanzarii de electronice si electrocasnice, cat si in domeniul transporturilor sau al supermarketurilor, pana la sfarsitul anului 2006. Primele carduri vor fi lansate inca de la inceputul anului viitor. Un nou card cu dubla-marca va fi lansat in curand de o alta retea de comercializare a produselor electronice, spune Catalin Cretu, directorul regional al VISA. Surse din piata sustin ca Domo ar fi urmatorul care va lansa un astfel de card, avand in vedere succesul spectaculos inregistrat de cardurile competitorului Altex.

Cardurile de credit emise de cea mai mare banca din Romania, BCR, au o medie a tranzactiilor de 1,4 milioane de lei, in timp ce noile carduri de credit ce poarta dubla marca Altex si BCR au atins o medie de 15 milioane lei (aproape 400 euro), spun oficiali ai bancii.

Citeste si:  Cum se descurcă Lavazza în pandemie? Continua sau nu să scrie istorie?

„In fiecare luna emitem circa 700 de carduri obisnuite, in timp ce luna trecuta cardul Altex/ BCR a crescut cu 7.749 de noi utilizatori“, spune directorul diviziei de carduri al BCR, Ion Matei. Cardul BCR- Altex a fost lansat in toamna acestui an pe platforma MasterCard, si deja au fost emise 17.000 de carduri, reprezentand, ca numar de unitati, 0,24% din piata. In Romania exista sapte milioane de carduri active, valoarea medie a tranzactiilor pe un card de credit fiind apropiata de cea inregistrata de BCR, de 1,5-2 milioane de lei pe an, sustine expertul Sergiu Cone, de la no-cash.ro.

„Valoarea de 1,5-2 milioane reprezenta un etalon pentru piata romaneasca de carduri de credit, pana la lansarea cardului cu dubla-marca, dupa care media s-a imbunatatit considerabil“, spune Cone. Noul card lansat impreuna cu Depozitul de Calculatoare, care a inaugurat saptamana aceasta cel de al 60-lea magazin, acoperind toate resedintele de judet la nivel national, are o limita a 5.000 euro. Dobanda este de 21%, comisionul initial este de circa 185.000 lei (135.000 lei catre BCR, 50.000 catre Biroul de Credit), si numai 10% din valoarea creditului poate fi retrasa de la bancomat- astfel stimulandu-se cumparaturile din cadrul magazinului. Un card este obtinut doar cu buletinul pentru credite in lei mai mici de echivalentul a 1.000 euro. Cardul se elibereaza in 4-5 zile lucratoare. Dupa utilizarea creditului, clientul trebuie sa depuna lunar 2% din valoarea dobanzii, o intarziere la plata soldandu-se cu o penalizare de 5% din valoarea sumei folosite. BCR are circa 45.000 de credite ipotecare , si 900.000 de credite totale de retail active.

Citeste si:  Cat castiga Germania din EURO 2024?

Profitul celei mai mari banci din tara este estimat sa depaseasca tinta de 190 milioane euro fixata initial pentru acest an, spun surse din piata. (B.T.)