Fondul Proprietatea exista oficial de la inceputul saptamanii, actiunile acestuia avand o valoare nominala de un leu.
“Actiunile Fondului Proprietatea sunt nominative, de valori egale, negociabile, liber transferabile, emise in forma dematerializata si acorda drepturi egale titlularilor lor. Valoarea nominala a unei actiuni este de un leu (RON). Actiunile sunt indivizibile, iar societatea recunoaste un reprezentant unic pentru exercitarea drepturilor rezultand dintr-o actiune”, se precizeaza in actul constitutiv al Fondului.
La data infiintarii, Proprietatea are un capital social de 14,2 miliarde de lei, format din active la peste 100 de firme cu capital de stat, precum Transgaz si Transelectrica, Petrom sau Romtelecom. Capitalul social initial este impartit in actiuni transmise cu titlu gratuit catre posesorii titlurilor de despagubire sau detinatorii ulteriori ai acestora.
Potrivit actului constitutiv din 24 noiembrie a.c., Fondul Proprietatea este un organism de plasament colectiv, ca entitate destinata platii prin echivalent a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de statul roman si va fi administrat de catre o societate de reputatie internationala, desemnata prin licitatie publica internationala. Aceasta va fi organizata de catre un consultant, selectat tot in baza unei licitatii, initiata de Ministerul Finantelor, prin Consiliul de Supraveghere a fondului.
Autoritatile estimeaza ca licitatiile vor fi finalizate pana in primavara anului viitor, astfel incat fondul sa fie cotat la bursa in prima jumatate a anului 2006. Initial, statul va fi singurul proprietar al actiunilor, urmand ca participatiile sa fie distribuite pe masura ce persoanele indreptatite vor obtine titluri de despagubire, astfel incat actionariatul Fondului Proprietatea sa fie, in final, in totalitate privat.
Autor: Dana Banzea