Care este diferenta intre DAE personalizata si DAE afisata? Dorind sa isi educe cat mai mult consumatorii, portalul de oferte bancare www.Finzoom.ro a realizat un material de sinteza, citat de www.SMARTbank.ro si www.SMARTfinancial.ro.

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) reprezinta costul total al unui credit si include pe langa rata dobanzii si celelalte comisioane si taxe asociate, care sunt platite de beneficiarul creditului pe toata durata perioadei de rambursare.

Bancile sunt obligate prin lege sa calculeze si sa afiseze DAE pentru produsele de credit oferite. In acest calcul includ rata dobanzii, comisioanele si taxele asociate creditului dar, deoarece nu pot stii cat de mult vreti sa imprumutati (sau pentru ce valoare a creditului va incadrati cu venitul) si pe ce perioada, tot ce pot face bancile este sa estimeze aceste variabile si astfel sa afiseze o DAE precalculata (pentru o anumita valoare si perioada a creditului).

Aceasta informatie este oarecum folositoare, dar in majoritatea cazurilor nu reprezinta costul exact al creditului ales. Fiecare combinatie de diferite valori ale creditului si a perioadei de rambursare rezulta in valori diferite ale DAE, chiar pentru acelasi produs bancar. Pentru a fi 100% corect, DAE trebuie calculata dinamic, adica personalizata in functie de perioada si valoarea creditului dumneavoastra.

Exemplu: Banca X ofera un credit flexibil care va da posibilitatea sa imprumutati orice suma intre 5000 si 10000 RON, cu o perioada de rambursare de unul, doi sau trei ani. Rata dobanzii si comisioanele pentru acest credit sunt urmatoarele: rata fixa a dobanzii de 10% pe toata perioada imprumutului; taxa de procesare a dosarului de 100 RON, platita inainte de acordarea creditului; un commision lunar de administrare de 0.25%, platibil lunar la soldul creditului.

DAE personalizata calculata pentru acest imprumut difera considerabil in functie de valoarea si de perioada de rambursare a creditului. Pentru un credit de 5000 RON pe 12 luni, DAE este de 22,67%, pe 24 de luni este de 18,39%, iar pe 36 luni scade pana la 16,92%. In cazul unui credit de 10.000 RON, dobanda anuala efectiva ajunge la 18,14% pe 12 luni, 16,07% pe 24 de luni si 15,35% pe 36 de luni. Asadar, diferente insemnate.

Pentru a estima o DAE pentru un imprumut de 24 de luni, Banca X ar putea afisa cea mai scazuta DAE posibila, cea de 16.07%, si sa o numeasca DAE precalculata a acestui produs. “Daca dumneavoastra sunteti de acord sa platiti in 24 de luni dar intentionati sa imprumutati doar 5,125 RON, in realitate DAE va fi de 18.28%”, explica oficialii www.Finzoom.ro .

“Cand sunteti in cautarea celui mai convenabil credit, compararea ofertelor in functie de DAE precalculata nu este un mijloc de comparare exact si poate duce la o si mai mare confuzie. Este adevarat, DAE precalculata transforma toate ofertele (fructele) in mere, dar estimeaza doar costul unui mar – fie el mic sau mare. Totusi, nu toti vrem acelasi mar. DAE personalizata calculeaza costul pe kilogram”, au evidentiat cei de la www.Finzoom.ro, unde se pot introduce cerinte specifice pentru fiecare credit de consum, credite pentru locuinta si credite pentru autoturisme pentru calcularea Dobanzii Anuale Efective personalizate, pentru toate ofertele financiare de pe piata romaneasca.

Sursa: SMART financial – www.SMARTfinancial.ro ©