1. Impozitul pe microfirma va fi de 2% pe venit fata de 3% cat a fost pana in prezent . Insa din 2008 impozitul va urca la 2,5% pentru ca in 2009 sa ajunga la 3%.

2. Nu vor fi considerate microintreprinderi firmele care au peste 50% din venituri realizate in urma activitatilor de consultanta si management. Aceasta masura a fost introdusa ca sa ingreuneze folosirea microinteprnderilor pentru plata de salarii.

3. Microinterinderilor care vor realiza venituri mai mari de 100 de mii de euro pe an nu li se vor mai aplica regimul de impozitare de 2% ci vor suporta impozitul general. Sunt doua masuri menite sa stavileasca abuzurile facute prin intermediul microinteprinderilor.

4. Impozitul pe locuintele mai mari de 150 de metri patrati va fi marit cu 5% la fiecare 50 de metri.

5. Impozitul pe cladiri platit de persoanele juridice.
Se da posibilitatea autoritatilor locale sa stabileasca o cota de impozit de pana la 1,8% din valoarea cladirii fata de 1% cat era pana in prezent.

6. Impozitul pe veniturile agricole s-a majorat la 2% (doar pentru cele banesti si aplicabil din 2008).

7. Impozitarea castigurilor din actiuni a ramas la acelasi nivel, adica de 1% pentru titlurile detinute peste un an si 16% pentru cele detinute sub un an.

8. Impozitul pe castigul din speculatii imobiliare. S-a eliminat impozitul pe castig si s-a introdus un impozit degresiv pe pretul de vanzare.
Introducerea acestui impozit va aduce mult mai putini bani la bugetul de stat decat ar fi putut aduce impozitul pe castig (diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare) fara exceptii.

9. S-a majorat taxa speciala de inmatriculare pentru autovehiculele non-Euro sau care indeplinesc normele de poluare Euro 1, Euro 2 sau Euro 3. Noua grila va conduce la majorari cuprinse intre 177 euro si 2.640 de euro, in functie de capacitatea cilindrica si vechimea autovehiculului. Pentru masinile Euro 4 nu a fost modificat nivelul taxei.
Taxa speciala se va aplica la prima inmatriculare in Romania a masinilor noi si second hand incepind din 2007, o data cu eliminarea accizei la autovehicule. Pentru masinile noi, taxa speciala va fi mare in medie cu circa 20% fata de nivelul actual al accizelor.

10. Nu a fost modificata Cota unica (16%)

11. Nu a fost modificat TVA-ul

12. Eliminarea accizei pe aparatele de aer conditionat si reducerea celor pe bijuterii si cafea.

13. Se mentin avantajele fiscale ale angajatilor in industria de soft.

Dezavantaje

Contributiile sociale (fondul de pensii, fondul de somaj, asigurarile de sanatate) continua sa ramana foarte mari. Acestea reprezinta 47,5% din salariul brut in timp ce in Europa acestea sunt de 35,6%, iar media pentru contributiile sociale achitate de cetatenii din noile state membre este de 34,7%.