Evolutia actiunilor tranzactionate la BVB este reflectata de trei indici: BET, BET-C si BET-FI. Fiecare indicator are o valoare initiala de 1.000 de puncte, ce creste o data cu aprecierea cotatiilor actiunilor.

Calcularea indicilor se face prin aplicarea unei metode de ponderare cu capitalizare a preturilor actiunilor care intra intr-un indice.

Acestia se ajusteaza daca apar evenimente, precum modificarea capitalului social al unei companii, inlocuirea unui simbol din componenta indicelui sau divizari sau consolidari ale actiunilor incluse in portofoliul indicelui respectiv.

– BET este primul indice lansat de BVB, in 1997, cu scopul de a masura evolutia celor mai performante zece titluri, cu exceptia societatilor financiare.

– BET-C este un indice compozit, lansat un an mai tarziu, in 1998. El reflecta evolutia de ansamblu a preturilor tuturor actiunilor tranzactionate la BVB. Singurul criteriu pentru ca o companie sa intre in componenta acestui indice este sa fie listata.

– BET-FI este primul indice sectorial lansat in 2000.

Citeste si:  Telecomunicatiile - cel mai atractiv sector pentru investitorii straini

El reflecta tendinta de ansamblu a preturilor fondurilor de investitii, mai exact a preturilor titlurilor celor cinci societati de investitii financiare (SIF). (G.Z.)