Cresterea preturilor este cel mai important cost al integrarii, iar cresterea nivelului salariului minim este solutia pentru ca Romania sa-si asigure o aderare linistita la Uniunea Europeana, ne-a avertizat ieri, Tivadar Orosz, presedintele Camerei de Comert Ungaro-Romana.

“Costurile integrarii se vor regasi in preturi, de aceea diferentele foarte mari dintre salariile din Romania si cele din Europa sunt avantajoase doar pentru investitori, dar dezavantajoase pentru nivelul de trai”, a explicat Orosz. Nivelul salariului minim din Romania putea crea tensiuni sociale in momentul aderarii, considera Orosz, care a amintit ca Ungaria a majorat salariul minim inainte de aderare pentru a avea loc o adaptare adecvata la costurile de dupa integrare.

Pe de alta parte, Orosz a pledat pentru “importarea” de catre Ungaria a reformei fiscale din Romania: “In Ungaria a crescut birocratia, iar taxele sunt foarte mari. Avem nevoie de o fiscalitate mai redusa, ceea ce Romania a facut deja prin introducerea cotei unice de impozitare”.

Declaratiile lui Orosz sunt sutinute de rezultatele unui studiu al Economist Intelligence Unit (EIU), potrivit caruia cheltuielile anuale ale firmelor pentru remunerarea un inginer roman se vor plasa in anul 2009 de-abia la un nivel egal cu 34% din sumele alocate angajatilor germani, iar costurile pe ora pentru un muncitor la doar 8%.

Citeste si:  Israelul investește 35 de milioane de dolari în sprijinirea turismului

Pretul platit de firme pentru un inginer turc, in schimb, este mai mare cu 10% decat pentru unul roman.

Surprinzator, inginerii polonezi sunt putin mai costisitori decat cei romani, costurile firmelor cu acestia fiind de 22% din cele necesare angajarii unui inginer german in 2003 si perspective de 27% in 2009.

Faptul acesta se explica prin faptul ca in costurile unei firme pentru un angajat intra, pe langa salariu, si contributiile la bugetul de stat si asigurarile de sociale, care in tara noastra se afla la cel mai inalt nivel din Europa.

Salariul mediu in Romania este de numai 206 euro

Salariul mediu brut in Romania a ajuns in luna august, la 963 lei (271 euro), in timp ce salariul mediu net a crescut cu 0,5% fata de luna precedenta, pana la 206 euro (734 lei), potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Cresterea de salariu este pusa de INS pe acordarea de prime si stimulente sau pe realizarea unei productii superioare sau pe acordarea de prime din profitul net in activitatea de intermedieri financiare. Cele mai mari salarii medii lunare se platesc in domeniul bancar, 2.382 lei, in transporturile aeriene, 1.669 si in industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, 1.543 lei. Cele mai mici salarii medii primesc angajatii din hoteluri si restaurante, 457 lei si din industria de prelucrare a lemnului, 462 lei.

Citeste si:  Reforma imobiliara baga groaza in chiriasi si fostii proprietari

(F.R.)