Comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) discuta in aceste zile cu Ministerul Finantelor posibilitatea ca in contractul de privatizare a celui mai mare grup financiar roman sa se stabileasca obligatia ca in urmatorii doi-trei ani, actionarul majoritar sa listeze banca la Bursa, printr-o majorare de capital, spun surse apropiate negocierilor. “In aceste zile se discuta cu Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) si cu Ministerul Finantelor ideea ca in contractul de privatizare sa se mentioneze obligatia ca grupul financiar castigator sa faca in doi-trei ani o majorarea de capital, printr-o emisiune de actiuni care sa fie vanduta prin Bursa de Valori Bucuresti (BVB)”, ne-a declarat sursa citata.

Si preluarea Romtelecom, in noiembrie 1998, a avut un articol in contractul de privatizare cu OTE, potrivit caruia compania de telefonia urma sa fie listata la Bursa, dar au trecut sapte ani si nu s-a intamplat nimic. “Desi a fost prevazuta in contractul de privatizare a Romtelecom, in practica listarea la Bursa nu s-a petrecut nici pana astazi”, spune Stere Farmache, directorul executiv al BVB. E adevarat, completeaza seful Bursei, n-a existat un termen precis pana la care sa se fi produs listarea.

Ultima miscare a comisiei de privatizare, prin care statul anunta ca scoate la vanzare tot pachetul de actiuni de 36,88% pe care-l mai detine, stabilea clar ca banca nu se mai vindea pe Bursa. “Asa cum e construit caietul de sarcini pentru vanzarea BCR, e limpede ca statul nu mai ramane cu nici o actiune pentru a o lista la Bursa. Cel mult ne mai putem astepta ca pachetele detinute de salariati sa apara pe piata, dar asta nu va putea fi initiativa unui actionar individual”, spune Stere Farmache. Bursa de la Bucuresti isi poate lua, cel putin pe moment, adio de la actiunile celei mai mari banci a tarii si nu se poate consola prea mult nici cu o eventuala conditionare prin contract, a unei listari viitoare. “Oferta publica de vanzare este o decizie stategica a actionarului majoritar, e greu de crezut ca se va putea impune o clauza contractuala”, a mai spus seful Bursei din Bucuresti.

Citeste si:  Egger investeste 500 milioane de dolari in mobila

Posibilitatea trecerii in contractul de privatizare a unei clauze legate de listarea la Bursa, apare in discutie dupa ce Comisia de privatizare si-a nuantat, la cateva luni de la lansarea privatizarii, strategia de vanzare, spunand ca statul vinde tot pachetul pe care-l poseda la BCR. Pana luni, se stia ca grupul financiar care va prelua BCR avea de optat intre a cumpara un pachet majoritar, de 50% plus o actiune, sau de a cumpara integral actiunile ramase la stat si la organismele financiare internationale, care au 25% din capitalul bancii. International Finance Corporation si de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) vand si ele o data cu statul propriul pachet de 25% din actiunile BCR. BERD si IFC fac o afacere profitabila, caci au platit pe 25% din BCR suma de 222 milioane dolari, intr-o vreme cand banca era evaluata la 800 milioane dolari. Astazi, BCR valoreaza peste trei miliarde euro, spuns surse apropiate negocierilor. Pretul ramane criteriul forte de alegere a castigatorului. Sigur, ar fi putut exista banci care sa dea mai mult pe o actiune, dar sa nu cumpere decat un pachet de 51%.

Citeste si:  Telefonie fara competitie reala

Una dintre ele pare a fi banca portugheza BCP, care, potrivit presei locale, isi cauta parteneri cu care sa se asocieze pentru a cumpara 62,8% din BCR. “Anterior BCP mentiona ca era dispusa sa mearga singura pentru privatizarea BCR in cazul in care nu ar fi depasit 50% din capital. BCP va trebui sa caute un partener. Cu toate acestea, BCP a anuntat deja ca nu concureaza pentru a imparti controlul, motiv pentru care va fi nevoita sa gaseasc” un partener pentru cota ce depaseste cei 50%”, relateaza ziarul portughez Diario de Noticias.

Alti candidati n-au nici o problema cu schimbarea regulii jocului in timpul celei de-a doiua reprize. “Este dreptul proprietarului sa schimbe regulile ofertei de privatizare, in masura in care modificarile nu se fac in favoarea unuia dintre candidati” a declarat pentru “Averea”, Michael Mauritz, oficial al Erste Bank. “Consideram ca aceste schimbari nu favorizeaza vreun competitor”, a adaugat Mauritz. Oficialul bancii austriece care candideaza atat pentru preluarea BCR, cat si pentru cumpararea CEC-ului, spune ca banca sa a vrut de la inceput sa cumpere cat mai multe actiuni, deci nu este stanjenita de schimbarea opticii de vanzare. In cursa pentru preluarea BCR au ramas Fortis, BCP, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC si BNP Paribas.

Citeste si:  Atac la aragaz

Autor: Lidia Moise