Cand un prieten sau un membru al familiei iti cere sa ii imprumuti bani, intreaba-te de ce iti cer tie si nu altcuiva. Cel care imprumuta de la tine s-ar putea sa nu poata obtine un imprumut rapid (pozyczka online) sau sa vada ca afacerea ta este prospera si poate nu vede linia ta de credit care face ca profitul tau sa aiba marginile foarte fine. Totusi, acest lucru nu a oprit pe cei care detin afaceri sa invete ca prietenii, familia si banii nu se amesteca.

Desigur, nu toate imprumuturile catre prieteni si familie sunt un dezastru, insa ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a le da bani cu imprumut celor apropiati. Pentru a nu suferi din aceasta cauza, gandeste-te cum vei gestiona problema in perspectiva. Mai mult, intreaba-te ce se va intampla daca prietenul sau membrul familiei care a imprumutat o suma de bani importanta de la tine nu va plati, in final, imprumutul. Cum iti va afecta acest lucru finantele si relatia de prietenie sau de familie?

Citeste si:  Ajutor de stat de 85 milioane de lei pentru epurarea apelor uzate

Un lucru de remarcat este ca sunt multi oameni care nu amesteca finantele cu viata personala. Daca sunt intrebati, ei raspund ca politica lor este ca niciodata sa nu imprumute bani. Sunt si cei care le imprumuta bani celor apropiati pentru ca nu ii pot refuza. Tu din ce categorie faci parte? Daca consideri ca trebuie sa acorzi credit unui membru al familiei sau unui prieten, sunt cateva reguli pe care trebuie sa le urmezi.

In primul rand, discuta toate optiunile. Sunt si alte metode prin care sa ajuti? De multe ori banii nu sunt singura solutie. In al doilea rand, imprumuta suma pe care iti permiti sa o pierzi. S-ar putea sa nu mai vezi banii niciodata, asa ca nu iti pune bunastarea in mainile unui prieten care crede ca i se cuvine. Un lucru important este sa fii clar in legatura cu asteptarile tale. Schiteaza un plan de plata si discuta ce se va intampla daca ce ti-ai propus nu merge conform planului. Obtine si un acord scris care sa il oblige pe prietenul tau sau pe membrul familiei sa achite imprumutul la o anumita data, conform unui plan.

Citeste si:  General Motors a pus ochii pe Daewoo Craiova

Daca se intampla sa nu fie respectat planul propus si acordul scris, trebuie sa iei atitudine imediat. Sa nu treci cu vederea o intarziere mai lunga de treizeci de zile si trimite-i apropiatului tau o notificare prin care ii reamintesti ca a intarziat si ca tii evidenta zilelor ce trec, fara a primi banii inapoi.

In schimb, daca iti permiti sa pierzi bani, acorda-i imprumutul prietenului sau unui membru al familiei, asumandu-ti riscul sa pierzi acei bani. Exista posibilitatea sa primesti banii inapoi daca apropiatul tau este de buna credinta si apeleaza la un credit rapid fara acte (pozyczka bez krd), insa te poti astepta la contrariul. In final, daca ai imprumutat bani unui prieten fara sa ii primesti inapoi, poti fi fericit ca ai ajutat pe cineva apropiat la nevoie.