Venirea toamnei a incins spiritele in randul procesatorilor de lapte. Guvernul D.A. a decis sa continue programul “Cornul si laptele”, pe care l-a contestat atunci cand se afla pe bancile Opozitiei. Valoarea totala a pachetului pe care il primesc copiii a fost indexata cu “inflatia” calculata de Guvern si a crescut cu sapte bani. Astfel, scolarii si prescolarii vor primi zilnic un pachetel valorand maximum 0,97 lei noi. Partea leului ii revine laptelui, care poate ajunge la peste doua treimi din valoarea totala a pachetului.
Dar nu orice fel de lapte ajunge la “beneficiarii” de varsta scolara. Guvernul specifica in lege ca judetele trebuie sa dea prioritate laptelui pasteurizat la temperaturi inalte (UHT). Valoarea maxima pentru o portie de lapte UHT trebuie sa fie de 0,67 lei, iar pentru laptele normal, aceasta nu poate depasi 0,57 de lei.
Judetele organizeza, in aceste zile, licitatii pentru pachetele ce vor fi livrate de la inceputul anului scolar. Daca nu exista ofertanti sau acestia nu intrunesc conditiile din caietul de sarcini, se opteaza pentru laptele normal. Exista situatii, cum ar fi zonele indepartate, unde distributia se face o data pe saptamana, cand este acceptat si echivalentul pentru lapte, de exemplu iaurtul sau branza topita. Mai multi procesatori contesta favorizarea laptelui UHT de catre Guvern. “Nu mi se pare normal sa fie considerat prioritar laptele UHT. Cel pasteurizat este produs de peste 90% din procesatori si este mai sanatos pentu copii, continand toate vitaminele”, spune Nicolae Oita, patronul firmei Lactag. Una dintre putinele firme care ofera lapte UHT, chiar in dozele de 0,2 litri prevazute de legislatia in vigoare, este La Dorna. Ca atare, decizia Guvernului vine ca o manusa pe afacerea societatii. Jean Valvis, directorul general al societatii, declara, in schimb, ca in programele din alte tari laptele UHT este regula, si nu exceptia. “Toate programele similare din alte state se bazeaza pe acest tip de lapte. Unele dintre aceste programe chiar nu accepta un alt tip de produse. Metoda UHT garanteza pe termen lung calitatea laptelui, protejand astfel copiii”, spune Jean Valvis.
In favoarea laptelului UHT mai pledeza si caracteristicile pietei autohtone. scolile nu au frigidere in care sa tina laptele pasteurizat, astfel incat acesta sa nu se strice. In plus, laptele colectat de la tarani are o incarcatura microbiologica ridicata, fapt care il face sa se strice mai usor. Doar trei producatori vand pe piata lapte UHT. LaDorna si Albalact (cu marca Fulga) industrializeza local, iar Friesland importa. Laptele pasteurizat este tinut timp de 15 secunde la o temperatura de 75 de grade, fapt ce distruge o mare parte din microorganismele daunatoare. Laptele UHT este incalzit pana la 130 de grade timp de patru secunde, ceea ce conduce la reducerea, intr-o mai mare masura, a numarului de germeni. “Laptele UHT poate fi pastrat luni intregi la temperatura camerei. Fata de cel pasteurizat, el pierde din vitamine, dar pastreaza calciul si proteinele”, spune Nastasia Belc, directoarea Institutului de Bioresurse Alimentare.
Daca ne mentinem in zona economicului, impactul asupra industriei de prelucrare a laptelui este semnificativ. “Guvernul incearca sa se racordeze la tendinta pietelor vest-europene. Acolo, se consuma mult mai mult lapte UHT decat la noi”, declara Mihai Miron, patronul Vitalact.
Dar producatorii nu se grabesc sa investeasca in laptele UHT, in conditiile in care cererea pentru sortimentele mai scumpe, gen UHT, ramane infima. Piata UHT este domianta de La Dorna, care detine cam 80 de procente, in timp ce jumatate din piata laptelui “la punga” este controlata de Friesland.
Din pacate, laptele la sticle PET, neprocesat si vandut pe tarabele din piete, este considerat in continuare de catre consumatori ca fiind “sanatos”. Cel putin in scoli, laptele ambalat castiga teren. Pe prima pozitie se afla producatorii de lapte UHT.
Valoarea pachetului “Laptele si Cornul”
Circa 1,5 milioane de copii beneficiaza zilnic de un pachetul guvernamental. Guvernul PSD a dat programului un buget de 236 de milioane de lei noi pentru acest an. Din toamna, suma destinata semestrului I va fi suplimentata cu opt procente, corespunzator inflatiei calculate de autoritati. In program sunt implicate peste 250 de firme.
Autori: Anca Doicin, Sorin Barariu