Consilierii locali nu isi mai pierd mandatul daca sunt exclusi din partid. Ca si in cazul primarilor, functia respectiva este pierduta doar in cazul demisiei din formatiunea politica din partea careia a candidat. Decizia a fost luata marti seara, in cadrul Comisiei de administratie publica din Camera Deputatilor. Desi multi dintre membrii comisiei nu au fost de acord cu aceasta varianta, ei sustin ca solutia gasita a fost un compromis necesar pentru ca Legea privind statutul alesilor locali sa fie publicata in Monitorul Oficial. Deputatii sunt increzatori ca amendamentul respectiv va trece fara probleme atat de plenul Camerei cat si de Senat. Insa nu cred ca migratia politica va fi oprita.
In urma cu cateva saptamani, seful statului a retrimis in Parlament legea privind interzicerea migratiei alesilor locali, ca urmare a unei solicitari formulate de societatea civila.
In varianta aprobata initial de Parlament, un consilier local isi pierdea mandatul daca era exclus din partidul care l-a numit in functia respectiva. Asa cum atrageam atentia si in alte articole legate de aceasta tema, acest lucru ar genera o serie de abuzuri. Lucru sustinut si de societatea civila. In urma reexaminarii textului respectiv, deputatii au ajuns la concluzia ca nu s-au identificat masuri care sa impiedice eventuale abuzuri impotriva consilierilor locali. Zilele urmatoare legea va fi dezbatuta in plenul Camerei, urmand ca apoi sa treaca la Senat, acest for fiind camera decizionala.
Deputatii coalitiei se contrazic
Dezbaterile din cadrul Comisiei de administratie publica din Camera Deputatilor au scos la iveala noi disensiuni intre parlamentarii coalitiei de guvernare.
Deputatul PD Ioan Oltean sustine ca el a depus amendamentul prin care consilierii locali sa fie tratati ca si primarii, adica sa nu isi piarda mandatul daca sunt exclusi din partidul care l-a propus in functia respectiva. “Propunerea mea a fost sustinuta de PD, dar nu si de PNL. Din contra, liberalii ar fi dorit ca atat consilierii, cat si primarii sa isi piarda mandatul daca sunt exclusi din partid”, ne-a declarat, ieri, Ioan Oltean.
Liberalii spun insa altceva. “Nu vreau sa-l contrazic pe colegul meu, Ioan Oltean, dar nu a fost o propunere a lui, ci a comisiei. Sa nu isi asume aceasta propunere, pentru ca nu este a lui”, ne-a declarat presedintele comisiei, liberalul Relu Fenechiu. “Personal, eu am votat impotriva, intrucat sunt de parere ca mandatul consilierilor locali ar trebui sa fie pierdut odata cu excluderea lor din partid”, a adaugat deputatul.
El a pus diferentele de opinii ale reprezentantilor Aliantei pe seama faptului ca votul acordat a fost unul individual, bazat pe experienta fiecaruia si nu pe partide. La randul sau, deputatul Dan Motreanu a declarat ca au fost voturi impotriva atat de la PNL, cat si de la PD, dar el, personal, a fost de acord cu Ioan Oltean.
In timp ce reprezentantii PC au lipsit de la discutiile din comisie, cei ai UDMR sustin ca au votat pentru compromis. “UDMR ar fi sustinut sa nu aducem nici un fel de sanctiuni alesilor locali”, ne-a declarat ieri deputatul Seres Denes, adaugand ca nu crede ca prin amendamentele facute de comisie se va pune capat migratiei politice. El a precizat ca si o parte a opozitiei a fost de acord cu modificarile facute de comisie. Potrivit secretariatului comisiei de administratie al Camerei, din cei 28 de membri ai comisiei au fost prezenti 18. La votul final 11 au fost pentru, 5 impotriva si 2 s-au abtinut.
In aceste conditii, intrebarea fireasca este de ce nu au fost facute aceste propuneri de prima data, inainte ca legea sa treaca de Camera Deputatilor. “Si in prima faza au fost asemenea propuneri, insa nu au trecut pentru ca atat Ioan Oltean, cat si PNL doreau ca toti alesii locali sa isi piarda mandatul odata cu excluderea din partid. Acum reprezentantii Aliantei s-au razgandit si au propus exact contrariul”, a explicat Seres Denes.
Pe de alta parte, Comisia a convenit ca, daca in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a legii un ales local nu isi declara apartenenta politica, acesta nu isi mai pierde functia, intrucat se considera ca este membru al partidului pe listele caruia a fost ales.
Autor: Georgeta Filip