Ai contractat un credit pentru nevoi personale de la o banca si dupa o perioada ai ajuns la concluzia ca ai mai avea nevoie de fonduri suplimentare pe langa imprumutului initial. Cel mai comod ar fi daca banca ti-ar acorda acesti bani fara sa mai intocmesti un nou dosar de credit si fara sa mai platesti comisionul de acordare.

BCR, BRD, Banca Transilvania si de saptamana aceasta Alpha Bank, sunt bancile care au credite de nevoi personale cu optiunea de reincarcare. “Cu Alpha Open clientul beneficiaza de suma de bani solicitata si, pe masura ce ramburseaza ratele la credit, poate imprumuta ori de cate ori are nevoie, fara a i se mai solicita completarea dosarului standard pentru acordarea unui credit”, precizeaza Sergiu Bogdan Oprescu, presedinte executiv al Alpha Bank.

Practic, aceasta optiune transforma produsul intr-o linie de credit. Creditul se poate reincarca ori de cate ori ai nevoie. Caracteristicile acestui produs sunt asemanatoare cu acelea unui card de credit. Aceasta asemanare provine din faptul ca odata cu rambursarea unei parti din fonduri te poti reimprumuta in baza aceleasi garantii. Acest nou imprumut cumulat cu soldul creditului nu vor putea sa depaseasca valoarea creditului obtinut initial. La Alpha Bank si BRD sumele reimprumutate nu vor putea fi mai mici de 1.000 de euro, respectiv 2.000 de euro.

Contractand acest credit, Alpha Bank si BCR te vor putea finanta cu sume de pana la 150.000 de euro sau echivalentul lor in lei, iar BRD cu sume de pana la 100.000 de euro. Creditul va trebui garantat cu ipoteca asupra unui imobil aflat in proprietatea ta sau a unei terte persoane. Aceste garantii imobiliare nu sunt necesare pentru „creditul fara rate, cu dobanda 0” de la Banca Transilvania. Aceasta ofera, insa, un credit de pana la 10.000 de euro.

Perioada de rambursare la Alpha Bank si BRD poate ajunge pana la 25 de ani. Astfel, Alpha Bank acorda pentru creditele cu valoare cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de euro o perioada maxima de rambursare de pana la 10 ani, iar pentru creditele intre 10.000 si 150.000 de euro perioada de rambursare poate ajunge pana la 25 ani. In momentul reincarcarii creditului se pot mentine aceleasi rate lunare si prelungirea perioadei de rambursare sau modificarea ratei lunare si mentinerea, reducerea ori prelungirea perioadei de rambursare. De asemenea, produsul Alpha Open are costuri semnificativ reduse in cazul noilor sume imprumutate, deoarece comisionul de administrare este cu 50% mai mic, iar cel pentru analiza dosarului este complet eliminat. Creditul Expresso NonStop de la BRD poate fi rambursat intr-o perioada de pana la 25 de ani. Noi sume vor putea fi imprumutate dupa un an de la acordarea creditului initial in masura rambursarii acestuia. Acestea vor putea fi achitate, in functie de posibilitatile financiare, in minim un an de la acordare sau pana la finalul perioadei de rambursare al creditului initial.

Produsele oferite de Banca Transilvania si BCR functioneaza in regim revolving numai in primii ani de creditare. Creditul MaxiPlus de la BCR este acordat pe o perioada de 20 de ani. Suma care reprezinta creditul iti va fi pusa la dispozitie prin cont curent, deschis pe numele tau. In limita plafonului aprobat de catre banca, in primii 5 ani (cu posibilitatea de prelungire pana la 10 ani) poti efectua retrageri de numerar sau rambursari multiple. In aceasta perioada vei putea achita doar dobanda si comisioanele aferente. Dupa epuizarea acestei perioade vei putea doar sa rambursezi suma datorata. Banca Transilvania ofera o perioada de creditare in acest sistem de pana la 3 ani, perioada in care nu exista obligatia platii dobanzii, ci doar a unui comision lunar de administrare in functie de rulajul efectuat in ultima zi a lunii. La finalul acestei perioade, creditul va fi prelungit automat cu inca 10 ani si se va transforma automat in credit cu anuitate. Acesta va respecta conditiile produsului credit pentru nevoi curente al bancii.

Autor: Cosmin Meleaca