In urmatorii sase ani, Romania are sansa sa absoarba 19,7 miliarde de euro – bani europeni din fondurile structurale si de coeziune. La aceasta suma se adauga cofinantarea nationala de 5 miliarde de euro, ce cuprinde atat bani de la bugetul de stat si bugetele locale, cat si banii firmelor ce pot obtine finantari pentru proiectele lor, scrie Evenimentul Zilei.

Pentru a putea absorbi cat mai mult din acesti bani, atat companiile, cat si autoritatile publice vor avea nevoie de consultanti care au experienta si stiu sa intocmeasca proiecte. Cererea pentru acest tip de experienta va creste in 2008, odata cu demararea in forta a programelor de fonduri structurale.

Etapele proiectului

Companiile, administratiile publice locale, ONG-urile care doresc sa-si finanteze proiectele din bani europeni vor trebui sa urmeze cativa pasi. Dupa ce se decid unde se incadreaza proiectul lor, vor intocmi un plan de afaceri, care sa cuprinda o estimare realista a costurilor si a perioadelor necesare pentru realizarea etapelor proiectului.

Citeste si:  Cum sa cresti profitul afacerii tale

Apoi gasesc sursele de cofinantare, care pot fi banii proprii sau imprumuturi de la banci. Dupa procedurile de achizitie publica pentru studiile de fezabilitate, cand este nevoie de ele (in cazul proiectelor de constructii), trebuie obtinute avizele si permisele necesare.

Abia dupa aceste etape poate fi completata cererea de finantare. Aprobarea acesteia poate dura pana la trei luni, iar banii pentru proiect vor ajunge la beneficiar sub forma de decont. Aceasta inseamna ca, indiferent de procentul din proiect acoperit de banii europeni, toti beneficiarii au nevoie de o suma cu care sa inceapa derularea proiectului pana isi primesc banii inapoi.

“Povestea” fondurilor europene

Ca sa profitam cat mai mult de pe urma fondurilor europene, trebuie ca fiecare companie sa-si urmeze planul de afacere, iar autoritatile locale trebuie sa urmareasca planul de dezvoltare. Ca sa obtina finantarea europeana, proiectul trebuie prezentat sub forma de “story” (poveste – n.r.), recomanda consultantul Deloitte.

“Trebuie sa fie mai putin tehnic si sa ascunda in spate o poveste cum compania ajuta oamenii, regiunea si localitatea unde se afla, o ajuta sa se dezvolte, sa aiba muncitori cu abilitati mai bune, sa investeasca in inovatie si sa fie mai eficienta”, spune Ivo Maryska. Altfel spus, “fondurile structurale cauta povesti care fac mediul inconjurator socio-economic mai bun si mai eficient”.

Citeste si:  Cum sa comand ochelari online

Iar cine se aventureaza sa obtina repede finantari risca sa esueze pe parcurs. Aceasta deoarece doar “cand depui efort la inceput, adica te gandesti, investesti timp, investesti in oameni si pregatesti implementarea proiectului, vei avea rezultate bune”, precizeaza managerul din cadrul Deloitte. Un proiect pregatit rapid risca sa fie planificat gresit, iar cheltuielile pot fi prost structurate.