Cumpararea de actiuni nu este un proces dificil, dar procesul are propriile sale reguli si propriul sau limbaj. Sa descifram acest limbaj si aceste reguli. Un broker, initial, a fost un vinzator de vin care avea in grija butoaiele cu vin. Astazi broker-ul are un job in care nu vine in contact cu lichidele, dar adesea are un job ametitor ca agent financiar.
Am folosit termenul englezesc broker, care deja a fost adoptat in limbajul financiar cotidian de la noi.

Pentru a cumpara sau vinde actiuni, noi trebuie in mod uzual sa apelam la o firma de brokerage (la noi se numeste SSIF – Societate de Servicii de Investitii Financiare), care este o firma de investitii autorizata pentru a cumpara si vinde actiuni de CNVM (autoritatea de reglementare a pietei de capital).

Trebuie sa specificam faptul ca firmele de brokerage sunt astazi inglobate in cea mai mare parte in cadrul marilor banci de investitii, care au devit astfel actori globali pe pietele financiare.

Desi probabil noi folosim termenul broker pentru a descrie toti agentii profesionali care cumpara si vand actiuni, piata de capital foloseste titluri mai precise pentru a descrie modul cum actiunile isi schimba proprietarii.

Agentul de servicii financiare este cel care are contact direct cu clientii firmei de brokerage si transmite ordinele de cumparare sau vanzare spre executare la broker. De subliniat faptul ca agentul nu tranzactioneaza propriu-zis.

Citeste si:  Zece sfaturi privind formulele de politete utilizate in e-mail-urile de afaceri

Broker-ul se ocupa de tranzactionarea propriu-zisa a ordinele de cumparare si vanzare plasate de clienti (persoane fizice, companii, investitori institutionali). Castigul firmelor de brokerage provine din comisionul stabilit pentru fiecare tranzatie sau se poate stabili o taxa anuala in functie de valoarea tranzactiilor desfasurate de fiecare client al sau.

Trader-ul, spre deosebire de broker, cumpara si vinde actiuni in nume propriu sau in numele firmei de brokerage la care lucreaza. Ei castiga bani din diferenta intre pretul la care cumpara o actiune si pretul la care poate vinde respectiva actiune ulterior. Este de remarcat faptul ca pe pietele financiare din tarile vestice dezvoltate, trader-ul poate incepe mai intai sa vinda actiuni pentru ca ulterior sa le cumpere pentru a-si inchide pozitia deschisa. Acest lucru (vanzarea de actiuni in lipsa) nu este posibil inca la noi daca vrem sa tranzactionam actiuni.

Comisioanele platite de noi pentru a cumpara si vinde actiuni, de obicei stabilite ca procent din valoarea tranzactiei, merg la firma de brokerage, dar o parte mica din acest procent merge ca venit la BVB (Bursa de Valori Bucuresti), practic care este organizatorul pietei de tranzactionare a actiunilor.
Aceste comisioane sunt stabilite de firma de brokerage, dar broker-ul dvs. poate sa va dea un discount daca tranzactionati mai des si un volum de actiuni mai larg. In general , cu cat comisionul este mai mare, cu atat este mai mare marja de negociare a acestuia.

Citeste si:  Vei da lovitura folosind PR-ul?

In general, noi putem plasa 3 tipuri de ordine la broker : ordin la piata, ordin limita, ordin stop.

Cand noi spunem broker-ului sa cumpere sau sa vanda actiuni la pretul curent cu care se tranzactioneaza, de fapt noi ii transmitem un ordin la piata. Pretul pe care il platim este de obicei acelasi sau apropiat de cotatia care ne este data cand noi plasam ordinul, depinde de cat de repede este procesat ordinul si cat de lichida este actiunea respectiva.

Un ordin limita specifica broker-ului sa cumpere sau sa vanda o actiune la un pret maxim (cumparare) sau minim (vanzare) specificat numit si pret limita.

Un ordin stop instructeaza broker-ul sa cumpere sau sa vanda automat actiunea respectiva cand pretul atinge limita tinta specificata numit si pret stop. Ordinele stop sunt uzual plasate pentru a limita pierderea in cazul in care cursul actiunii respective evolueaza in mod contrar asteptarilor noastre (de exemplu, noi am cumparat actiunea respectiva sperand sa creasca, in timp ce cursul din contra scade in perioada urmatoare). De subliniat faptul ca plasarea de ordine stop nu este posibila inca la noi daca vrem sa tranzactionam actiuni.

Citeste si:  Branding-ul organizatiilor non-profit

Cel mai ieftin mod de a cumpara sau vinde actiuni este uzual on-line. Multe firme de brokerage ofera substantiale discounturi pentru clientii care tranzactioneaza on-line. Alte firme, se dovedesc mai ieftine in ceea ce priveste nivelul comisioanelor, operand exclusiv on-line.

Cursurile actiunilor si indicilor bursieri (BET, BET-C, BET-FI) sunt raportate in mod constant de Bursa de Valori Bucuresti si apoi preluate de mijloacele mass-media radio si televiziune. Accesul on-line la informatiile bursiere a schimbat dramatic modul in care se investeste. Doar cu putina practica, noi putem gasi date financiare ale companiilor (de obicei un istoric pe ultimii 3 ani), sa tranzactionam folosind un program on-line pentru a alege o anumita actiune sau a avea acces in timp real la cursurile actiunilor.

Astazi mai mult ca niciodata a devenit usor sa cumparam si sa vindem actiuni, asa incat va sfatuiesc sa va incercati norocul la Bursa unde se pot obtine randamente mult superioare in comparatie cu depozitele bancare.

Turmacu Dan-Constantin
Analist Financiar