cluj-napoca-ga849aeaa6_1280

România este una dintre cele mai accesibile țări din Uniunea Europeană și deși foarte mulți tineri pleacă din țară pentru a-și găsi locuri de muncă, aici vin destui nomazi digitali și oameni de afaceri din toate colțurile lumii. Internetul este extrem de rapid și ieftin, firmele nu plătesc impozite pentru salariile programatorilor, costul vieții este foarte scăzut în comparație cu celelalte state europene. Pe lângă asta, țara în sine are numeroase destinații naturale absolut superbe, multe dintre acestea fiind situate în regiunea Transilvaniei. Mai jos vom prezenta cele mai bune 6 orașe de locuit din România în acest an.

București

Bucureștiul este cel mai ofertant oraș din România, având cea mai vastă ofertă de muncă, precum și cea mai bogată ofertă educațională, dar și cele mai diversificate serviciu de sănătate publică. În capitală nu este greu să-ți găsești de muncă, iar prețurile chiriilor variază destul de mult, în funcție de zonă, așadar costul vieții este destul de accesibil. Chiar dacă este un oraș foarte aglomerat și poluat, este singurul din România care dispune de metrou – străzile din București nu sunt însă deloc grozave, iar curățenia lipsește cu desăvârșire în anumite zone, însă aceste lucruri sunt destul de comune în multe capitale. Dacă ești în căutarea unui oraș extrem de activ, Bucureștiul reprezintă o opțiune excelentă în acest sens.

Cluj-Napoca

Deși este al doilea oraș ca mărime și din punct de vedere al numărului locuitorilor, Clujul depășește Bucureștiul la anumite capitole. Orașul are, pe lângă un centru vechi deosebit, păduri și un fundal montan. În Cluj se organizează cele mai mari festivaluri de muzică electronică, precum și multe alte evenimente culturale. Deși se poate mândri cu o atmosferă tânără și vibrantă, precum și cu o atitudine mult mai relaxată și mai puțin conflictuală decât cea din capitală, prețurile chiriilor din Cluj sunt cele mai scumpe din întreaga țară. Industria IT se află într-o continuă dezvoltare, însă nu numai aceasta are succes; de altfel, capitala Transilvaniei are cea mai mică rată de șomaj la nivel național.

victory-square-gf89110550_640

Timișoara

Timișoara este unul dintre cele mai bune orașe din România. Este al 3-lea cel mai important oraș din țară, însă are avantajul de a fi poziționat în partea de vest a țării, în apropierea graniței cu Ungaria. Este un oraș multicultural, de unde nu lipsesc străinii, în special italienii și sârbii. Timișoara a fost desemnată pentru a fi Capitala Europeană a Culturii în anul 2023, de către Parlamentul European. Orașul este de talie medie și are o arhitectură secesionistă, multe piațete deosebite și numeroase clădiri baroce, iar costul vieții este sub București și Cluj. Există destule locuri de muncă disponibile, însă salariile nu se ridică la nivelul celor două menționate mai sus. Traficul și lipsa de curățenie în anumite părți ale orașului reprezintă singurele minusuri la care ne-am putut gândi.

Constanța

În Constanța se află unul dintre cele mai importante porturi de la Marea Neagră, dar și cele mai importante plaje din România, motiv pentru care este un oraș extrem de popular pe timpul sezonului estival. Prin urmare, turismul și comerțul sunt cele mai importante industrii din această regiune. Deși există oportunități de angajare, orașul reprezintă o opțiune pentru mulți nomazi digitali, care îți doresc să locuiască aproape de mare, întrucât costurile sunt relativ mici în comparație cu celelalte destinații similare din Europa. Din punct de vedere arhitectural, orașul dispune de o combinație plăcută între vechi și nou. Cazinoul Constanța, una dintre cele mai emblematice clădiri de la malul Mării Negre, este una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din România, iar în anul următor urmează să fie readus în prim plan, după finalizarea lucrărilor de reabilitare. Principalul minus al orașului este că, vara poate deveni foarte aglomerat, iar prețurile se scumpesc.

sibiu-g21410c56c_640

Sibiu

Sibiul este unul dintre cele mai pitorești orașe din țară. Totuși, fiind un oraș destul de mic, este recomandabil pentru cei care caută o ambianță mai liniștită. Centrul istoric este bogat în fortărețe, turnuri și poduri vechi, care alături de străzile medievale te vor face să te simți într-o altă epocă. Din punct de vedere al locurilor de muncă, aici nu se găsesc foarte multe oportunități. Localnicii sunt liniștiți și politicoși, iar prețurile pentru chirii sunt mai mici decât în marile orașe. În afară de festivalurile care se desfășoară în sezonul cald, Sibiul este un oraș destul de puțin ofertant, motiv pentru care este ales în special de către persoanele mai în vârstă.