Bucuresti este un loc al contrastelor. Populatia eterogena, sosita din toate colturile lumii genereaza un amalgam cultural care isi pune amprenta asupra orasului.

Pe harta strazilor din Bucuresti locuitorii pot intalni geamii langa biserici ortodoxe, cladiri de birouri ultramoderne situat langa maghernite, institutii culturale care isi dau mana cu cafenelele colorate.

Datorita cresterii numarului de locuitori reteaua stradala este in continua dezvoltare si modernizare. Bucurestenii au nevoie de bulevarde largi, care sa poate sa sustina numarul in crestere al automobilelor, iar infrastructura acestora trebuie sa fie la nivel European.

Orasul are povestea lui, iar strazile o ilustreaza cel mai bine. Pe langa bulevardele moderne si reteaua de drumuri secundare din ce in ce mai mare, in Bucuresti se pot gasi o serie de strazi care au caracteristici deosebite.

Caracter special al Bucurestiului sau harta interactiva a strazilor

1. Strada Xenofon – este singura strada pietonala in trepte din Bucuresti. Istoria acesteia incepe cu 200 de ani in urma si a fost unul dintre locurile importante de promenada ale protipendadei din acea vreme. Numele este unul deosebit. Xenofon este autorul odiseei Anabasis, care descrie lungul drum de intoarcere acasa al armatei grecesti, realizat prin mijlocul Imperiului Persan. Treptele acestei strazi sunt infrumusetate de pictura artistei Eva Radu, care face din acest loc o oaza incantatoare in centrul Bucurestiului. Ca si o curiozitate, punctul terminus al acestei strazi este cel mai inalt punct natural al orasului: Dealul Filaret.

Citeste si:  Mercedes-Benz alege Zitec

2. Strada Vasile Adamachi – este singura strada cu un singur numar, mai precis numarul 11. Aici este gazduita Sinagoga Mare (ridicata in 1847). Strada a ajuns in aceasta situatie datorita demolarilor masive din epoca comunista atunci cand sinagoga a fost izolata in spatele unui zid de blocuri. Denumirea strazii il omagiaza pe filantropul cu acelasi nume care a facut o donatie importanta in contul Academiei Romane. Ramasite ale trecutului indepartat al orasului sunt stradutele foarte inguste. Majoritatea nu depasesc latimea de 2,7 metri. Astfel, Intrarea Parcalabul Baldovin masoara 1,83 metri, iar Intrarea Nicoresti (localizata in sectorul 1) detine recordul deoarece masoara doar 1,60 metri (cat deschiderea mainilor unui om mai corpolent).

3. Strada Fabrica de Glucoza – este unica datorita faptului ca nu a fost prevazuta cu trotuare. Pietonii circula pe carosabil impreuna cu masinile, lucru care ne aduce aminte de vechiul Pod al Mogosoaiei din 1692.

4. Calea Victoriei – a capatat un caracter aparte odata cu aparitia pistei pentru biciclisti, care masoara mai mult de 2 metri in latime (cea mai lata pista pentru biciclisti din Bucuresti). Aceasta ofera posesorilor de biciclete siguranta pentru a circula linistiti.

Citeste si:  A inceput a 5-a editie a Galei Premiilor eCommerce!

5. Strada Pictor Arthur Verona – pe timpul verii devine una dintre cele mai animate strazi din Bucuresti datorita Festivalului Street Delivery. Pe parcursul desfasurarii acestui eveniment, peretii sunt pictati de artisti plastici de renume, iar strada este intesata de numerosi artisti de produse hand made sau de negustorii de antichitati. Tot aici este situata libraria Carturesti, locul unde bucurestenii gasesc un loc de alinare al sufletului si pot citi ceea ce-si doresc, la un pahar de ceai, intr-un cadrul natural de exceptie.