Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat majorarea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta de la 30% la 35%, intarirea controlului lichiditatii si a masurilor de temperare a expansiunii creditului, fiind pregatit sa utilizeze in continuare intregul set de instrumente de care dispune pentru a contracara presiunile inflationiste in crestere. Consiliul de Administratie apreciaza cresterea consumului ca fiind nesustenabila, evolutie care reclama restrictivitate sporita din partea intregului mix de politici economice in vederea continuarii pe termen mediu si lung a procesului de dezinflatie.
In sedinta din 21 decembrie 2005, Consiliul de administratie al BNR a analizat cele mai recente evolutii ale ansamblului indicatorilor macroeconomici si ai pietelor financiare, precum si perspectiva acestora in contextul masurilor de politica macroeconomica si structurala ce se preconizeaza a fi implementate in anul 2006.

Conform datelor statistice, inflatia anuala s-a accelerat la 8,7% in luna noiembrie pe fondul ajustarii preturilor administrate – semnaland ca inflatia la sfarsitul anului va depasi usor 8,5% (limita superioara a intervalului de variatie pentru anul 2005).

Citeste si:  Expertii Comisiei Europene incep luni controalele in agricultura

Depasirea acestui interval este anticipata a se produce in principal ca efect al socurilor de natura ofertei (ajustari ample ale preturilor administrate, preturilor combustibililor si regimului accizelor), dar si al mentinerii presiunilor semnificative din partea cererii interne.

Cu toate acestea, media anuala a inflatiei, estimata in jurul valorii de 9,0% fata de 11,9% in anul anterior, indica o consolidare a procesului de dezinflatie in acest an. Tendinta inflatiei de baza, care reflecta variatia preturilor libere si cu volatilitate redusa, este de asemenea descendenta, indicele CORE2 calculat de BNR (indicele preturilor de consum din care se exclud preturile administrate si cele aferente legumelor, fructelor, oualor si combustibililor) scazand de la 8,3 la suta in decembrie 2004 la 6,2% in noiembrie 2005.

In plan macroeconomic, caracteristica principala este slabirea sensibila a cresterii ofertei interne si productivitatii, in timp ce consumul a continuat sa consemneze dinamici puternic pozitive, similare aceleiasi perioade din anul 2004. Expansiunea cererii interne a continuat sa depaseasca semnificativ productia interna, accentuand dezechilibrul extern si alimentand presiuni inflationiste de durata.

Citeste si:  In lupta anticoruptie s-a schimbat ceva, dar mai trebuie progrese

Consiliul de Administratie al BNR a evaluat ansamblul conditiilor economice prezente, atat cele interne cat si pe plan international, dar si riscurile si incertitudinile aferente si a decis intarirea controlului lichiditatilor si a masurilor de temperare a expansiunii creditului. In aceste conditii, Consiliul de Administratie al BNR a decis majorarea de la 30 la suta la 35 la suta a ratei rezervelor minime obligatorii aferente pasivelor in valuta.

Totodata, avand in vedere preconizatele ajustari din domeniul preturilor administrate, ale pozitiei fiscale, si ale altor politici economice in anul 2006, Consiliul de Adminstratie al BNR este pregatit sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune Banca Nationala pentru a contracara presiunile inflationiste in crestere din perioada urmatoare.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 8 februarie 2006, cand va fi analizat al treilea raport trimestrial asupra inflatiei.

Biroul de presa al BNR