Ministerul Finantelor Publice (MFP), unicul actionar al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), asteapta scrisorile de intentie de la investitorii interesati sa preia banca pana la 31 august, potrivit anuntului de privatizare. MFP scoate la vanzare o participatie de pana la 75% din capitalul CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune, pretul fiind solicitat in euro si in numerar. Criteriile de preselectie impun ca investitorii sa fie institutii financiar-bancare de reputatie internationala, cu capital propriu de cel putin 1,5 miliarde de euro la sfarsitul anului 2004, cu rating de investitii. In cazul unui consortiu, cel putin unul din investitori trebuie sa indeplineasca aceste criterii, iar acesta trebuie sa reprezinte cel putin 51% din consortiu si sa cumpere cel putin 31% din actiuni.
Rezultatele procesului de preselectie vor fi anuntate cel mai tarziu la 9 septembrie. Investitorii preselectati vor avea acces la camera de date a bancii si vor putea depune ulterior ofertele finale, la un termen care nu a fost inca stabilit. Ministerul isi rezerva dreptul de a solicita o a doua runda de oferte finale angajante imbunatatite de la primii doi ofertanti, daca diferenta dintre ofertele lor este mai mica de 10%.

Citeste si:  Flamingo o face si pe bancherul

Cota de piata de 5,6%
CEC este a patra mare banca din Romania in functie de marimea activelor, care au atins la sfarsitul anului trecut 52.052 miliarde de lei vechi (1,312 miliarde de euro) si un profit net de 675 miliarde de lei vechi (17 milioane de euro). Cota de piata in functie de active a fost de 5,6%. Banca opereaza cea mai extinsa retea din Romania, cu un numar de 1407 unitati si are circa 9000 salariati.

Presedintele CEC, Eugen Radulescu, a afirmat, recent, ca programul de restructurare pana la privatizare prevede disponibilizarea a 1500 de salariati inainte de sfarsitul acestui an. Pana in prezent si-au manifestat intentia de a participa la privatizare banca franco-belgiana Dexia, Erste Bank si Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, ambele din austria, Rabobank – Olanda, OTP – Ungaria si EFG Eurobank Ergasias – Grecia. Consultantul statului este banca de investitii JP Morgan.

Seful comisiei de privatizare a CEC, ministrul Finantelor, Ionut Popescu, ne-a declarat, recent, ca spera la banca sa fie privatizata pana la inceputul anului viitor.

Citeste si:  Integrarea ne obliga sa rezolvam problema apelor contaminate