Cum se va pregati, daca nu a facut-o deja, presedintele Traian Basescu, pentru a-i plati polita premierului Calin Popescu Tariceanu? Renuntarea la demisie, in contextul in care multi democrati si liberali, precum si presedintele, i-au cerut consecventa, nu va ramane fara urmari. Acestea ar putea fi chiar imperative, in conditiile in care premierul Tariceanu nu numai ca a renuntat la demisie dar si-a dublat imediat decizia cu inca doi pasi, inaintea Aliantei si a Presedintiei.

Asumare

A venit in Parlament pentru o declaratie de politica generala cu speranta ca, daca nu va fi confruntat cu o motiune de cenzura, ar putea utiliza teama de anticipate din inimile unor parlamentari sau indiferenta din gandurile altora drept un suport politic: Vedeti, Parlamentul ma vrea, decizia mea a fost laudabila!

Remaniere

A dat de inteles ca nu exclude o remaniere guvernamentala in zilele urmatoare desi, ulterior, a declarat ca schimbarile in guvern nu se opereaza functie de sondajele de opinie, aluzie explicita la diferenta dramatica de popularitate dintre el si Theodor Stolojan, respectiv de 20% fata de 57%, asa dupa cum reiese din recentul sondaj CURS.

Citeste si:  Panica aviara

Unii reprezentanti din CNC-ul Aliantei au fost prinsi pe picior gresit cand au trebuit sa raspunda, ieri, unei intrebari banale: Ati discutat despre remaniere in forul decizional comun al PNL si PD?

Celalalt Palat

Acestea fiind spuse, revenim la Cotroceni. E cert ca presedintele Traian Basescu nu va uita rasucirea premierului si, pe cale de consecinta, ratarea unei noi ocazii pentru anticipate. Si, pentru ca vorba presedintelui, “Iarna nu-i ca vara”, probabil ca de anticipate vom mai vorbi de ghiocei.

Ce va face Basescu?

1. Ii poate pregati premierului un cadou: pe Theodor Stolojan. Dealtfel, ca la un semn, dupa luni de tacere, Stolojan a iesit, ieri, la rampa, cu o declaratie soc: Sunt gata!

2. Le poate sugera ministrilor democrati sa iasa de la guvernare, fortand mana liberalilor: fie il sacrifica pe Tariceanu, fie se orienteaza spre o alta sustinere politica parlamentara. PNL risca sa piarda enorm, in ambele variante, dupa circul la care am asistat, pana mai ieri. Si din care, oricum, a iesit cel mai sifonat.

Citeste si:  Comisia Europeană a stabilit condițiile de plafonare a prețului gazelor

3. Poate fi, tacit, de acord, cu intentiile unor parlamentari de a initia o motiune de cenzura la adresa cabinetului Tariceanu, in toamna. In contextul politic actual, rezultatul poate fi spectaculos!

4. Ar putea astepta un nou moment conflictual, intre partenerii coalitiei guvernamentale. Toamna, cu parlamentarii reveniti la post, pot fi reluate teme precum:

– Raportul de tara si eventuala schimbare a coordonatelor privind integrarea in Uniunea Europeana;

– Schimbarea celor doi presedinti ai Parlamentului, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu;

– Bilantul costurilor inundatiilor, gasirea suportului financiar pentru stergerea potopului apelor, eventuale rectificari bugetare in acelasi scop;

– Stoparea migratiei politice, initial la nivelul administratiei publice locale – sursa certa de noi animozitati;

– Modificarea legislatiei electorale in sensul votului uninominal, pentru cel putin o camera parlamentara;

5. Ingeniozitatea lui Traian Basescu este cunoscuta…

Declaratii prezidentiale, la cald

“Cat timp voi fi om politic care va avea responsabilitati, niciodata nu voi accepta o alianta cu PRM sau cu PSD, pana cand PSD nu se curata. Intre mine si PSD distanta este mult prea mare.”

Citeste si:  Consilier-fantoma la Guvern

“Am fost un sustinator al alegerilor anticipate. Inca sunt convins ca sunt necesare. Nu vom putea sa negociem la nesfarsit cu PSD legile, pentru ca exact in aceasta zona este nevoie de interventie eficienta. Nu o sa dezvolt mai mult subiectul. Va pot spune ca tara este stabila si ca ar fi ramas stabila, in acceptiunea europeana, si daca se declansa procedura alegerilor anticipate”.

”Simpatia pentru Alianta, dupa castigarea alegerilor, nu este ceva vesnic. Cel mult un an de zile poti valorifica succesul alegerilor pentru a fi eficient in eventualele anticipate. Dupa un an, simpatia initiala scade. Daca se pierde acest moment si se pare ca sunt toate premisele, ne mai intalnim in 2008”.