Asigurarea platilor compensatorii pentru salariatii disponibilizati din sectorul minier, in acest an, au afectat in mare parte celelalte sectoare industriale printre care domeniul energetic, industria de aparare si promovarea comertului.
Potrivit unui proiect de hotarare de guvern pus in dezbatere publica de catre reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului (MEC), institutia condusa de ministrul Codrut Seres are un “deficit” in buget de peste 110 miliarde de lei. “Pe parcursul anului 2005, bugetul Ministerului Economiei si Comertului a suferit o serie de modificari in sensul reducerii drastice, in vederea asigurarii necesarului suplimentar de subventii, destinat asigurarii platilor compensatorii pentru personalul disponibilizat din sectorul minier in conformitate cu acordurile stabilite cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana”, se arata in nota de fundamentare a actului normativ.
Astfel, reprezentantii MEC au propus suplimentarea bugetului institutiei cu 11,443 milioane de lei din fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului, pe anul 2005, se mai arata in sursa citata. Mentionam faptul ca in acest an numarul disponibilizarilor din sectorul minier a ajuns la peste 8.200 de persoane si nu la numarul ajuns de comun acord in urma negocierilor cu organismele internationale. Amintim ca la inceputul anului cifra vehiculata pentru restructurarea sectorului minier era de pana la 5.000, pentru care erau prevazute in buget fondurile necesare pentru plati compensatorii. Dar, in primavara acestui an, dupa vizita delegatiei FMI, autoritatile au decis majorarea numarului de disponibilizari la 6.000. Cu toate acestea, s-a ajuns la un numar de peste 8.200 de disponibilizari, iar pentru anul urmator autoritatile au anuntat ca aproximativ 11.2000 de ortaci isi vor pierde locurile de munca. Cei 11,4 milioane de lei vor fi folositi in vederea decontarii lucrarilor de investitii executate la CET Drobeta Tr. Severin – depozit de zgura in valoare de 3,76 milioane lei si la Compania Nationala a Uraniului Bucuresti – aproximativ 4,5 milioane lei, precum si pentru transferurile aferente restructurarii productiei de aparare (2,5 milioane lei) si promovarea comertului (710.000 lei). Asadar, autoritatile au decis in acest an ca este mult mai bine sa alocam minerilor ceea ce li s-a promis in cazul in care isi vor pierde locul de munca (peste 150 milioane de lei vechi la plecare plus doua salarii medii pe economie si somaj in functie de vechime/persoana) pentru a asigura linistea sociala, lasand pe ultima suta de metri celelalte sectoare, care se afla deja in situatii destul de precare. Numai la Termoelectrica, neachitarea datoriilor catre stat fac ca reprezentantii Ministerului Finantelor Publice sa se afle la un pas de a pune sechestru pe unele active, in cazul in care nu se ajunge la alte metode de recuperare a datoriilor de mii de miliarde de lei. Referitor la promovarea comertului, anul acesta, deficitul balantei comerciale va ajunge la cel mai mare nivel inregistrat de Romania, adica aproximativ 10 miliarde de euro.
Autor: Ciprian Mailat