Daca nu va adera la 1 ianuarie 2007 la Uniunea Europeana, Romania va pierde peste doua miliarde de euro, reprezentand totalul contributiilor Uniunii la procesul de reforma din Romania, a declarat ieri ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, citat de Agentia Mediafax. El a precizat ca pierderea acestei sume reprezinta cel mai mare dezavantaj al unei eventuale amanari a aderarii, adaugand ca un alt handicap il va constitui scaderea credibilitatii politice a Romaniei, acest aspect avand o importanta foarte mare.
Ministrul de externe a mai spus ca oficialii UE nu au un plan B in eventualitatea in care Romania si Bulgaria nu se vor integra la 1 ianuarie 2007. “Nici macar birocratia de la Bruxelles nu a luat in calcul integrarea Romaniei si Bulgariei in 2008. Exista o incredere foarte mare ca cele doua state isi vor indeplini obiectivele, astfel incat sa devina membre UE la 1 ianuarie 2007”, a mai spus Ungureanu, care considera ca Romania se afla in prezent in grafic cu indeplinirea obiectivelor: “Cu minime corectii, putem fi foarte aproape de calendarul complet privind integrarea”. Ungureanu a adaugat ca raportul de tara din octombrie va evoca pozitiv progresele Romaniei si a precizat ca va mai exista un raport de tara in aprilie 2006, iar acel raport ar putea cuprinde si recomandarile politice referitoare la integrarea Romaniei.
Declaratiile lui Ungureanu survin atitudinii de respingere a integrarii Romaniei in UE adoptata transant de inca un reprezentant al crestin-democratilor germani. Guenther Beckstein, ministru de interne in landul Bavaria, controlat de conservatorii din CDU, si unul dintre favoriti pentru ocuparea functiei de ministru federal de interne in cazul unei victorii a CDU in alegerile din septembrie, a declarat ca “lectia referendumurilor din Franta si Olanda este ca extinderea rapida a UE ar fi vazuta foarte critic de cetatenii UE” si a apreciat ca “aderarea Bulgariei si Romaniei la 1 ianuarie 2007 sau 2008 este probabil prematura”.
Beckstein a apreciat ca un parteneriat privilegiat pentru Turcia este cea mai buna solutie, recomandand intensificarea legaturilor UE cu autoritatile de la Ankara: “Trebuie facut totul pentru a evita indepartarea Turciei, mai degraba trebuie construite poduri. Dar aderarea completa a Turciei ar reprezenta o supraextindere pentru noi si UE”.