ANAF executa silit, in urmatoarele saptamani, „restantierii“ din Fotbal, iar administratorii si patronii vor raspunde solidar pentru datoriile cluburilor „vechi“. Sebastian Bodu, presedintele Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), este decis sa atace toate cluburile romanesti de fotbal datoare la stat, chiar de saptamana viitoare, pentru a recupera cat mai rapid cele 20 milioane euro datorii, acumulate in ultimii 10-11 ani. Semnalul de atac a fost dat de ANAF dupa incheierea sezonului trecut, in august 2005, cand avertiza, dupa separarea cluburilor noi de cele vechi: „Cluburile vechi sunt in stare de insolvabilitate si astept ca presedintii lor sa plateasca, nu avem pana acum conventii de reesalonare semnate, vom duce procedura de insolvabilitate pana la capat chiar daca intregul proces se va intinde pe 2-3 ani“. Sebastian Bodu a scos acum arma care, deoacamdata, pare sa nu ii sperie pe patronii fotbalului, anume raspunderea solidara a patronilor de cluburi mai noi sau mai vechi in fata Fiscului. Este de asteptat ca Sebastian Bodu si echipa sa sa treaca la excutare silita chiar inainte de inceputul lunii noiembrie.

Din cele 20 milioane euro, au mai ramas de recuperat peste 90%, chiar daca unele cluburi de fotbal – cum este cazul FC Dinamo Bucuresti – au achitat parti din datorie. „Nu ne asteptam la actiuni spectaculoase imediat, din cauza ca unii patroni se vor lega de orice aspect legat de procedura de executare silita si vor face contestatii in instanta, ceea ce poate intarzia procesul de recuperare a datoriilor“, ne-au declarat, ieri, surse din cadrul institutiei conduse de Sebastian Bodu. Oficialii ANAF nu au negat, dar nici nu au confirmat daca – separat sau impreuna cu datornicii – se cauta solutii pentru conflictul Fotbal-Fisc.

Peste 100 de cluburi de fotbal romanesti au datorii la Fisc de 20 milioane euro. „Fotbalistii“ recunosc doar debitul, de 11 milioane euro. Diferenta de 8 milioane euro, contestata de fostii si actualii patroni, provine dintr-o operatie pur fiscala: s-au aplicat penalitati si majorari de intarziere la datoriile acumulate si neachitate la timp de cluburi. Dumitru Dragomir, presedintele LPF, ne-a declarat, ironic, aseara: „Nu mai dorm patronii de cluburi de fotbal si cauta solutii ca sa respecte legea si aceasta pentru ca dl Bodu, in loc sa adune banii din Fotbal, ar fi putut sa procedeze exact ca in cazul firmei domnului Patriciu, cand datoria s-a transformat in actiuni de stat, preluate de stat, pe care proprietarul le va achita in urmatorii ani. Toata actiunea lui Bodu a fost indreptata impotriva lui Becali, care acum si-a vandut actiunile si nu mai are treaba cu datoriile. Cluburile au platit deja, mai sunt de dat 7-8 milioane euro, majoritatea echipelor au platit… In schimb, nimeni nu a dat un leu la fotbal in ultimii 15 ani“. Intrebat daca exista posibilitatea falimentarii unor cluburi, dl Dragomir a replicat: „Nu mor caii cand vor cainii!“.

In replica, ANAF pare hotarat: „Avem oameni, suntem pregatiti sa demaram controalele, nu ne este teama, mai ales ca, dupa ce au acumulat trei sferturi din datoriile vechi din transferuri cu jucatori in tara si strainatate si impozite pe profit neachitate, inclusiv in aceasta vara au fost incasari ce le-ar fi permis sa plateasca“. (C.C.)

Autor: Cristina Ciobanu