Procurorul Marian Sintion, seful Directiei Generale Anticoruptie din MAI, sustine ca s-au cheltuit degeaba milioane de euro pe programe care au vizat eliminarea coruptiei din rindul politistilor.

“Actualele structuri cu atributii in combaterea coruptiei politistilor nu au dat rezultatele scontate, desi pe anumite programe s-au cheltuit foarte multi bani. Aceste institutii nu pot justifica milioanele de euro pe care le-au inghitit in ultimii ani”, ne-a declarat Marian Sintion. Pina sa se infiinteze DGA, de protectia interna a politiei se ocupa Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), condusa de Virgil Ardelean. Din 2002, DGIPI a demarat un program de testare a integritatii politistilor si a rezistentei la spaga. “In 2002 si 2003, au fost testati vreo 15-20 de politisti pe an. In 2004, numarul politistilor testati a crescut la vreo 260, iar in cele opt luni ale acestui an, la aproape 480”, considera procurorul Sintion.

Testarea – proba in instanta

Sintion vrea ca testele de integritate sa devina proba in instanta. “Acum, testarea poate fi contestata de politistul prins in flagrant. Deocamdata, nu stim exact ce s-a intimplat cu cei care au fost testati. Mi se pare nedrept ca un politist sa fi picat testul, iar el sa fie in continuare angajatul MAI”, zice Sintion.

Citeste si:  Noul formular privind TVA aferent comertului din spatiul comunitar

Politistii incep sa se fereasca

Chestorul Zamfir Geanta, adjunct al sefului DGIPI, ne-a spus ca 42% dintre cei testati au fost prinsi luind mita. Mai nou, in rindul politistilor romani a aparut fenomenul de desistare: politistul reclama superiorului sau pe cel care ii da mita. “Avem cinci astfel de cazuri, in primele opt luni ale anului”, sustine comisarul Gheorghe Popa, adjunctul sefului IGP.