FNGCIMM a lansat Ecoambient Plus, un nou produs de finantare destinat firmelor din domeniul turismului, in valoare de pana la 200.000 de euro
Programul vizeaza revigorarea turismului rural, iar sumele vor fi destinate asigurarii resurselor necesare dezvoltarii societatilor si cheltuielilor curente
Finantarile vor putea fi contractate pentru maximum 10 ani daca vizeaza investitiile si pentru un an, in cazul asigurarii capitalului de lucru, cu o dobanda minima de 12% pe an

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a lansat Ecoambient Plus, un nou produs de finantare, destinat “sustinerii pensiunilor”, ne-a declarat presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet. Valoarea maxima a finantarii firmelor din domeniul turismului va fi de 200.000 de euro, bani ce vor putea fi folositi pentru asigurarea resurselor necesare dezvoltarii societatilor si cheltuielilor curente.
Conform presedintelui Aurel Saramet, firmele pot beneficia de ambele tipuri de credite. Conditia alocarii celor doua tipuri de finantare este ca sumele destinate capitalului de lucru sa nu depaseasca 10% din valoarea creditului de investitii, anunta FNGCIMM.
Daca fondurile sunt destinate investitiilor, finantarile de la FNGCIMM vor putea fi contractate pentru o perioada de cel mult 10 ani. In cazul capitalului de lucru, cu o dobanda minima de 12% pe an, pensiunile turistice pot contracta finantari pentru maximum un an.

Citeste si:  Deprecierea leului poate alunga strainii de la Bursa

Rambursarea sumelor, permisibila

Conform directorului de program, George Pana, rambursarea sumelor este permisibila si se va face in rate lunare sau trimestriale, in timp ce dobanda va fi platita lunar. Conform datelor transmise de FNGCIMM si preluate de Mediafax, firmele pot rambursa anticipat sumele primite in cadrul produsului Ecoambient Plus si au posibilitatea sa solicite o perioada de gratie, de cel mult noua luni, la plata principalului.
Cel mai nou program destinat sustinerii pensiunilor vine “ca o continuare a Programului de Dezvoltare Comunitara Ecoambient, lansat tot anul acesta, in luna iulie”, a subliniat Pana, prin care se asigura finantari de pana la 100.000 de lei, pe o perioada cuprinsa intre 24 si 60 luni, si o dobanda variabila, pornind de la 10% pe an.
Sumele, destinate atat dotarii, evaluarii si atestarii pensiunilor turistice, cat si sustinerii activitatilor curente, au ca perioada de acordare cuprinsa intre 24 si 60 luni, cu o dobanda variabila plecand de la 10% pe an. Garantarea intregii finantari se face cu bilet la ordin emis de solicitant in favoarea Fondului.
Programul Ecoambient Plus a fost lansat si va fi implementat de asociatii precum Euro-26 Romania ori InfoTour Romania, care s-au implicat si in promovarea primului program.

Citeste si:  SIF-urile dau inapoi

Turismul rural, o afacere profitabila

Necesitatea programului a pornit de la dificultatile intampinate de “un anumit segment de persoane, care intentioneaza sa cumpere o cabana sau o pensiune in mediul rural ori deja o detin, sunt atestati, dar au nevoie de anumite dotari”, a subliniat directorul programului Ecoambient Plus. Fondurile, destinate revigorarii turismului rural, vin in intampinarea alinierii “la conditiile de aderare”, care presupun obtinerea “unui certificat de management, a unui certificat de mediu”, ca si indeplinirea unei serii de dotari obligatorii. Serviciile cerute de standardele europene se axeaza in egala masura pe IT si comunicatii, astfel ca pensiunile rurale vor trebui sa ofere servicii de Internet, de telefonie si sa fie dotate cu toata paleta de electrocasnice. “In speta, daca trebuie sa reducem scopul programului la un singur obiectiv, acesta este ridicarea atestarii turistice”, a accentuat Pana, ale carui intentii vizeaza cresterea numarului de margarete acordate pensiunilor “de la niciuna, la doua, trei sau chiar patru”. Acesta a subliniat ca “turismul trebuie sa se faca organizat si de aceea intentionam sa introducem in sistem asa-zisele pensiuni fara firma ale particularilor”. Beneficiind de dotarile corespunzatoare, “tarifele practicate si stabilite de piata vor fi mai mari, fapt ce ne va permite sa vorbim despre turismul rural ca despre o afacere profitabila si acolo unde vor fi implementate aceste standarde cerute de integrare, turismul va putea fi o sursa considerabila de venituri pentru locuitorii zonei”, ne-a asigurat George Pana.

Citeste si:  Veniturile din strainatate, acceptate la acordarea creditelor

Autor: Diana Drinceanu