Reprezentantii bancilor comerciale au contestat, ieri, Norma 20 impusa de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in cadrul unui seminar organizat de Curierul National si Finzoom. Acestia sunt de parere ca reglementarea incalca Legea 289, care se refera la protectia consumatorului si la costurile pe care un client trebuie sa le plateasca unei banci in momentul in care doreste sa obtina un credit. O alta nemultumire, exprimata insa de reprezentantii firmelor de leasing, este aceea ca BNR a inclus leasingul financiar in aceeasi categorie cu creditele bancare, desi primul este purtator de TVA pentru persoanele fizice.
Referindu-se la consecintele Normei 20, bancherii considera ca aceasta va scadea ritmul de crestere a creditarii si ii va determina pe romani sa solicite imprumuturi de la bancile din strainatate. Mai mult, unii bancheri, printre care si presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, spera ca rigorile impuse de Norma 20 nu vor rezista dupa aderarea Romaniei la UE.
Noile norme BNR de restrictionare a creditului de consum vor avea ca efect faptul ca românii vor merge sa contracteze credite de la banci din strainatate, a declarat, ieri, secretarul general al Asociatiei de Leasing Bancar (ALB), Adriana Ahciarliu. Cresterea accelerata a creditului de consum nu s-a datorat, în ultimii doi ani, permisivitatii prea mari a criteriilor de acordare a creditului, ci reducerii ritmului de crestere a economiilor populatiei la banci, a declarat Ahciarliu.
Totodata, reprezentantul ALB considera ca „nu este corecta impunerea acelorasi conditii de acordarea creditelor bancilor si intreprinderilor financiare nebancare (IFN)”. Un prim argument este ca IFN-urile nu atrag depozite de la populatie, iar banii pe care îi acorda ca finantare provin de la actionarii lor sau din credite contractate de la banci. „Cred ca Norma 20 este doar o aspirina care combate un simptom, si nu un tratament în sine“, a afirmat Ahciarliu.
Si Rozaura Stanescu, directorul departamentului de marketing al BRD, considera ca nu este just ca BNR sa includa leasingul financiar alaturi de institutiile bancare.
BRD: Norma BNR bate legea protectiei consumatorului
In Norma 20 este specificat faptul ca bancile trebuie sa afiseze toate costurile aferente creditarii. “Problema noastra este ca nu stim exact ce costuri trebuie sa aratam”, a declarat reprezentantul BRD, Rozaura Stanescu. Aceasta a adaugat ca “Norma 20 bate Legea 289, in care sunt specificate exact costurile. Norma, insa, nu face referire la costuri, in schimb specifica direct: sa afisam costurile”.
In replica, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca “Norma nu are nici o legatura cu Legea 289 privind protectia consumatorului, ci doreste doar reglarea bonitatii”. Asadar, bancile vor trebui sa afiseze absolut toate costurile aferente unui credit, a adaugat oficialul BNR. „Înteleg ca la normele de aplicare ale Normei 20 va fi nevoie de unele precizari”, a adaugat Vasilescu.
Bancile nu iau in calcul veniturile suplimentare nedeclarate
Una dintre problemele în privinta noilor norme ale BNR privind creditul de consum este aceea ca bancile nu recunosc drept venituri certe o serie întreaga de venituri, cum ar fi cele obtinute din meditatii, consultatii si alte surse alternative de venit, obtinute pe lânga salariul principal, considera Adriana Ahciarliu. Ea a dorit astfel sa dea o replica declaratiilor consilierului guvernatorului BNR, din ziarul Gardianul, in care acesta recomanda romanilor sa-si ia 2-3 job-uri pentru a-si mari veniturile, ca sa poata obtine credite mai usor.
Nivelul rezervelor obligatorii dezavantajeaza bancile
„Masurile administrative ale BNR ne pun într-o pozitie dezavantajoasa fata de jucatorii straini, care au posibilitatea sa ofere credite mai ieftine“, a declarat, ieri, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, in cadrul forumului „Afaceri romanesti in context european“. Oficialul si-a exprimat speranta ca aceste reglementari sa nu reziste dupa aderare. Totodata, Van Groningen a subliniat ca nivelul rezervelor obligatorii dezavantajeaza bancile românesti.
In aceste conditii, bancile sunt determinate sa externalizeze credite catre institutiile-mama din strainatate, a explicat presedintele Raiffeisen. De asemenea, institutiile bancare sunt obligate sa constituie la BNR rezerve reprezentând 20% din totalul depozitelor în lei, procentajul fiind dublu în cazul valutei. In opinia presedintelui Raiffeisen Bank, BNR are foarte multe lucruri de echilibrat. „Cred ca banca centrala vede ce se întâmpla si de aceea am convingerea ca acest nivel al rezervelor nu va fi mentinut mult dupa 1 ianuarie 2007“, a mentionat Van Groningen. Referindu-se la sistemul bancar românesc, Van Groningen a afirmat ca acesta este creat pe o arhitectura învechita. „Bancile au în general si activitati de distributie, si de vânzare, si call-center si centre IT“, a spus presedintele bancii. Pentru viitor, bancile ar trebui sa caute metode pentru eficientizarea activitatii, ceea ce va presupune si externalizarea anumitor operatiuni, a adaugat el.
Autori: Otilia Caloian , S.M.