Ce faci atunci cand ti se platesc facturile cu intarziere sau nu ai incredere ca cel caruia i-ai livrat marfa sau serviciile iti va plati candva factura? Exista servicii financiar-bancare care te protejeaza fata de aceste riscuri. Astfel, cu un contract de factoring, banca, sau mai nou, Compania de Factoring, este cea care-ti va plati inainte 80% din valoarea facturii iar ulterior si restul banilor, incasati de la cel care plateste factura. Cum orice serviciu are pret, pentru acest serviciu de factoring sau de plata a facturilor, trebuie platita o dobanda si un comision. Serviciul de factoring este oferit in prezent de cele mai importante banci romanesti, insa acum s-a infiintat o companie specializata de factoring, denumita simplu, Compania de Factoring, prima companie independenta de acest fel din Romania si membra a Factor Chain International (FCI).
Compania de Factoring IFN SA, este o companie a carei actionari sunt, cu cate 50% din actiuni, Intermarket Bank Viena si Banca Transilvania. Presedintele Companiei de Factoring este si presedintele Intermarket este Theo Hibler iar vicepresedinte Ionut Patrahau, directorul general adjunct al Bancii Transilvania.
Intermarket este liderul pietei de factoring din Austria inca de la infiintarea companiei, in 1971. Actionarul principal este BRE Bank, o banca poloneza controlata de Commerzbank, Erste Bank, Coface si Saving Banks Tyrol din Austria.
Intermarket, care are rating Moody’s, este prezenta in 6 tari din Europa Centrala si de Est, unde are o cota de piata de 31%.
Cifra de afaceri a Intermarket a crescut de la un miliard de euro in 1992 la 4,5 miliarde la sfarsitul lui 2005. Majoritatea (3,69 miliarde euro) reprezinta contracte de factoring intern, adica finantarea facturilor emise de companii din Austria.
“Piata de factoring din Romania are inca un nivel foarte scazut, de 550 milioane euro in 2005 fata de 800 de milioane in Slovenia, o tara foarte mica, ceea ce inseamna ca are un potential de dezvoltare extraordinar de mare”, a spus Theo Hibler, cu ocazia lansarii Companiei de Factoring.
El a estimat ca in urmatorii 3-4 ani piata romaneasca de factoring va ajunge la un volum de doua miliarde de euro.
Ionut Patrahau, vicepresedintele Companiei de Factoring, a precizat ca aceasta sa nu fie doar prima companie de acest gen lansata ci sa se mentina prima si cea mai buna in continuare.
“Cred ca v-am obisnuit cu astfel de premiere lansate de Banca Transilvania, intrucat suntem adeptii stilului de a inova si nu a copia, si de a oferi clientilor nostri valoare adaugata”, a precizat el.
Patrahau a precizat ca scopul infiintarii Companiei de Factoring este acela de a diversifica oferta de produse si servicii intr-un domeniu nou, care sa fie oferite si celor 100.000 de IMM-uri clienti activi ai bancii.
“E mult mai eficient ca acest produs de factoring sa fie oferit de catre specialisti pur-sange, decat sa fie un produs ca oricare altul in oferta bancii”, a precizat Patrahau.
Valentin Chirca, directorul general al Companiei de Factoring, a explicat in ce constau produsele de factoring si care sunt avantajele acestora.
In principiu, a precizat el, factoringul este operatiunea prin care noi cumparam o factura emisa la termen de 30, 60, 90 sau 120 de zile, de catre un client, acesta primind imediat 80% din valoarea acestuia. In acest fel, emitatorul facturii, furnizorul de produse sau servicii, are pe de o parte garantia platii imediate a facturii, asigurandu-si astfel cash-flow-ul companiei, dar si de siguranta ca respectiva factura ii va fi platita la timp, adica la termen.
Aceasta garantie este conferita tocmai de serviciul oferit de Compania de Factoring, serviciu denumit gestiunea facturilor. Compania se ocupa asadar de colectarea si evidenta creantelor provenite din facturi.
Ce se intampla daca furnizorii nu-ti platesc facturile?
Exista insa si cazuri cand facturile nu se platesc niciodata. Pentru a preveni acest lucru, puteti apela la un alt serviciu de factoring, denumit protectia impotriva riscului de neplata. Ceea ce inseamna ca, in cazul in care nu vi se plateste o factura, Compania de Factoring este cea care v-o plateste in locul clientului dumneavoastra, urmand ca ea sa-si recupereze banii de la acesta.